Petra StoparPetra Stopar
Gabriel Kavčič (foto: osebni arhiv)
Gabriel Kavčič | (foto: osebni arhiv)

Gabriel Kavčič: Cerkev se bo morala nehati zanašati na zakonodajo ali zmago na referendumih ...

Svet | 10.10.2021, 07:17 Marta Jerebič

V Italiji je več kot 1,2 milijona ljudi podpisalo zahtevo za uzakonitev evtanazije. To pomeni, da se je skoraj 3 odstotke prebivalstva že opredelilo do tega vprašanja. Organizatorji zbiranja podpisov so podpise danes vložili na ustavno sodišče. Slednje bo zdaj odločalo, ali bi bil referendum na to temo sploh skladen z ustavo.

Število zbranih podpisov je brez primere, Italijanom je namreč prvič po desetih letih uspelo zbrati podpise za nek referendum. Ključno vlogo pri tem so imeli digitalni podpisi, ki jih je kar tretjina.

Kavčič: Paradoks mladosti ali posledica nihilizma?

"Torej imamo opraviti z mlajšo populacijo ... Po nekaterih statistikah je bilo več podpisov zbranih na severu," je povedal moralni teolog Gabriel Kavčič in dodal, da je to svojevrsten paradoks. »Pri evtanaziji gre vendarle za starejše ljudi, ki se bojijo trpljenja ... Severna Italija pa je bolj spodobna zagotavljati ljudem pomoč ob obvladovanju bolečin, saj je zdravstvo boljše. To je en velik paradoks, da se za evtanazijo zavzemajo mlajši in bolj bogati, zato govorimo o individualizmu in nihilizmu.«

Bolčina: Nekaj v naših deželah ne "štima"

Tudi škofov vikar za Slovence v Gorici Karlo Bolčina izraža zaskrbljenost, da je največ podpisnikov prav iz Furlanije -Julijske Krajine in Aoste. "Kar izraža, da je v teh deželah življenje moteno, da nekaj v teh naših deželah ne gre ... V teh deželah je tudi najnižja rodnost. Tu se mi zdi, da se v Cerkvi vprašamo, koliko znamo ljudem povedati, da je življenje Božji dar."

"Vsaj Cerkev se bo morala nehati zanašati na to, da bomo reševali zakonodajo, da sprejmemo neko zakonodajo in je s tem rešeno, premagamo nekoga na referendumu in mislimo, da smo s tem rešili. Treba bo delati na izobraževanju in argumentih. Če se zanašamo na nekdanjo lovoriko katoliškosti in tega, da bomo zmagali na ustavnem sodišču ali referendumu, to ne pomaga prav veliko. Danes manjšine zmagajo brez problema," je še dodal moralni teolog Gabriel Kavčič in v tem smislu spregovoril tudi o nedavnem referendumu o splavu v San Marinu in rušenju tradicionalne družine v Švici.

Celotnemu pogovoru z moralnim teologom Gabrielom Kavčičem lahko prisluhnete v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.