Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem (foto: Vatican Media)
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem | (foto: Vatican Media)

Papež: Manj orožja, več hrane

Svet | 08.10.2021, 10:30 Marta Jerebič

Od medverskega molitvenega srečanja za mir, ki ga je leta 1986 v Assisiju vodil sv. Janez Pavel II., je minilo že 35 let. Skupnost sv. Egidija vsako leto v spomin na ta dogodek v enem od evropskih mest pripravi srečanje verskih voditeljev. Letos je potekalo v Rimu, sklenilo pa se je včeraj z molitvijo za mir pred Kolosejem.

Dogodka se je udeležil tudi papež Frančišek, ki je dejal, da je treba razorožiti človeško srce in se nehati obračati k vojnam, da bi rešili težave. »Manj orožja in več hrane, manj hinavščine in več transparentnosti, več pravično razdeljenih cepiv in manj orožja prodanega vsepovsod,« je dejal papež.

Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem © Vatican Media

Ob koncu slovesnosti so verski voditelji skupini otrok predali kopije poziva k miru. Dejanje je bilo opomnik, da so otroci pogosto tisti, ki najbolj trpijo zaradi nasilja.

Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem
Verski voditelji na molitvi za mir pred rimskim Kolosejem © Vatican Media


Dogodka sta se med drugim udeležila veliki imam sunitske univerze Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb in ekumenski patriarh Bartolomej. Med političnimi voditelji sta bila prisotna italijanski premier Mario Draghi in odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel, ki jo je papež dopoldne že sprejel v zasebno avdienco.

Papež Frančišek in Angela Merkel
Papež Frančišek in Angela Merkel © Vatican Media

Svet
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...