Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Zlorabe v Franciji: Papež pri splošni avdienci izrazil žalost, bolečino in sram

Novice | 06.10.2021, 11:39 Marta Jerebič

Po včerajšnji objavi poročila francoske neodvisne komisije o zlorabah v Cerkvi se vrstijo odzivi.

Papež Frančišek je pri splošni avdienci dejal: »Žrtvam želim izraziti svojo žalost, bolečino zaradi travm, ki so jih doživele, pa tudi svoj sram, naš sram – zaradi predolge nesposobnosti Cerkve, da bi to postavila v središče svoje skrbi. Zagotavljam jim svojo molitev ... Molim in molimo skupaj: »Tebi, Gospod, slava, nam sram.« To je trenutek sramu … Spodbujam škofe in redovne predstojnike, da z vsemi napori nadaljujete prizadevanja, da se podobne tragedije ne ponovijo. Duhovnikom v Franciji izražam bližino in očetovsko podporo v tej preizkušnji, ki je težka, a zdravilna. Vabim francoske katoličane, da prevzamejo svoje odgovornosti pri zagotavljanju, da bo Cerkev varna hiša za vse.«

Moderator vatikanskega srečanja za zaščito otrok leta 2019 p. Federico Lombardi je v pogovoru za Vatican News izpostavil dejstvo, da je poročilo zahtevala francoska škofovska konferenca, poleg odgovornosti je poudaril potrebo po večji vključenosti laikov. Spomnil je, da je Cerkev v boju proti zlorabam naredila veliko, tudi na svetovni ravni. Temeljito se je lotila problema in sprejela ukrepe.

Ameriški portal Crux medtem izpostavlja, da je francoska komisija naročila širšo raziskavo, ki vključuje tudi zlorabe v drugih okoljih. V njej je sodelovalo 28 tisoč ljudi. Na podlagi te in demografskih podatkov so prišli do ocene 216 tisoč zlorabljenih v Cerkvi, ta ocena pa bi bila lahko višja ali nižja za 50 tisoč. Preiskovalci v drugih državah so uporabili drugačno metodologijo, zato primerjava ni mogoča, še opozarja Crux.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.