Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež s francoskimi škofi moli za žrtve zlorab | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Zlorabe v Franciji: Papež pri splošni avdienci izrazil žalost, bolečino in sram

Novice | 06.10.2021, 11:39 Marta Jerebič

Po včerajšnji objavi poročila francoske neodvisne komisije o zlorabah v Cerkvi se vrstijo odzivi.

Papež Frančišek je pri splošni avdienci dejal: »Žrtvam želim izraziti svojo žalost, bolečino zaradi travm, ki so jih doživele, pa tudi svoj sram, naš sram – zaradi predolge nesposobnosti Cerkve, da bi to postavila v središče svoje skrbi. Zagotavljam jim svojo molitev ... Molim in molimo skupaj: »Tebi, Gospod, slava, nam sram.« To je trenutek sramu … Spodbujam škofe in redovne predstojnike, da z vsemi napori nadaljujete prizadevanja, da se podobne tragedije ne ponovijo. Duhovnikom v Franciji izražam bližino in očetovsko podporo v tej preizkušnji, ki je težka, a zdravilna. Vabim francoske katoličane, da prevzamejo svoje odgovornosti pri zagotavljanju, da bo Cerkev varna hiša za vse.«

Moderator vatikanskega srečanja za zaščito otrok leta 2019 p. Federico Lombardi je v pogovoru za Vatican News izpostavil dejstvo, da je poročilo zahtevala francoska škofovska konferenca, poleg odgovornosti je poudaril potrebo po večji vključenosti laikov. Spomnil je, da je Cerkev v boju proti zlorabam naredila veliko, tudi na svetovni ravni. Temeljito se je lotila problema in sprejela ukrepe.

Ameriški portal Crux medtem izpostavlja, da je francoska komisija naročila širšo raziskavo, ki vključuje tudi zlorabe v drugih okoljih. V njej je sodelovalo 28 tisoč ljudi. Na podlagi te in demografskih podatkov so prišli do ocene 216 tisoč zlorabljenih v Cerkvi, ta ocena pa bi bila lahko višja ali nižja za 50 tisoč. Preiskovalci v drugih državah so uporabili drugačno metodologijo, zato primerjava ni mogoča, še opozarja Crux.

Novice
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...