Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Morjeeee (foto: Izidor Šček)
Morjeeee | (foto: Izidor Šček)

Radijske počitnice 2021: Voda in veselje ustvarjata življenje

Radijske počitnice | 24.09.2021, 14:42 Izidor Šček

V Grčiji zlepa ne najdeš kraja, ki ne bi bil zaznamovan z bogato zgodovino, na vsakem koraku pa lahko odkrivaš tudi čudovit rastlinski svet, ki mu življenje daje voda.


Počitnice z Radiem Ognjišče so vsako leto znova polne doživetij. Za večerni program vsak dan poskrbimo radijski sodelavci, za uživanje lepot, odkrivanje zgodovine, znamenitosti in zanimivosti, pa se trudijo sodelavci Kompasa. Seveda pa se lahko na potep odpravi tudi vsak sam. Letošnje leto je prineslo štiri izlete po Kreti.

Prebivališča rimljanov z novimi prebivalci
Prebivališča rimljanov z novimi prebivalci © Izidor Šček

Otok se ponaša s 300 sončnimi dnevi letno, kar prinaša s posušeno travo obraslo pokrajino, ki jo bogatijo oljke, divje in v nasadih. V vaseh in visoko na planotah, oziroma povsod kjer je prisotna voda, narava pokaže svoj najlepši obraz. Iz tal poženejo čudovite rastline, bohoti se zelenje, očarajo nas krasni cvetovi.

Voda kot blagoslov pod žgočim soncem
Voda kot blagoslov pod žgočim soncem © Izidor Šček

Turistični delavci se še posebej potrudijo, da se njihove namestitve bohotijo v razkošnem cvetju. Tudi za pridelovalce zelenjave je to obljubljena dežela. Kilogramski krompir ni tu nobena posebnost, v nekaterih pokrajinah pa so nastala cela "naselja" rastlinjakov s paradižniki, kumarami in papriko. Otok se ponaša s 300 sončnimi dnevi letno.

Kreto oblivajo kar štiri morja, lahko uživamo v mivki, v preščenih zalivih, drobnih kamenčkih, temnih in svetlih plažah, mirni vodi ali se otroško veselimo in plavamo z valovi. O soncu ne gre izgubljati besed. Kljub poznemu septembru je marsikdo od počitnikarjev prvi dan na lastni koži opazil, da tu pa greje zares.

Zgodovina na vsakem koraku
Zgodovina na vsakem koraku © Izidor Šček

Septembrski dnevi so malce bolj skopi z dnevno svetlobo, zato so večerne prireditve, ki jih pripravimo radijci, še toliko bolj zaželene in se jih udeležijo praktično vsi počitnikarji. Letos smo se naslonili na radijski program in v ponedeljek posneli oddajo Prijatelji Radia Ognjišče, z živo besedo, petjem in poslušalci.

Zabavni večer s prijateljskim spopadom med spoloma
Zabavni večer s prijateljskim spopadom med spoloma © Izidor Šček

Torek je prinesel medgeneracijsko oddajo, ki sta jo voditelja Marjan Bunič in Jure Sešek preoblikovala v tekmovanje med spoloma. Tekmovalci so bili hitro izbrani in v dobri uri oddaje smo slišali številna vprašanja in največkrat tudi pravilne odgovore. Izenačena igra se je odločila šele pri zadnjem vprašanju!

Duhovni večer
Duhovni večer © Izidor Šček

Sredin večer je bil nekaj posebnega za radijske počitnice. Zavedamo se, da je duhovna dimenzija pomemben člen skupnega bivanja. Vsakodnevna sveta maša nas navdihuje, povezuje, sili k razmišljanju, očiščuje in drži v realnosti. V letu svetega Jožefa smo želeli poudariti tudi njegovo vlogo, zato smo pripravili duhovni večer z razmišljanji in glasbo, po maši pa nas je nagovoril brat Štefan Kožuh, ki je izvrstno umestil in osmislil počitnice v našem življenju.

Povezani z br. Štefanom Kožuhom
Povezani z br. Štefanom Kožuhom © Izidor Šček

Četrtek je mnogim počitnikarjem prinesel celodnevni izlet pod oblaki Krete. Vreme je namreč pokazalo tudi svoj drugi obraz - veter, oblake, visoke valove, pa tudi idealne temperature za odkrivanje mestnih ulic, nakup spominkov, obisk akvarija...

Petek je nov dan. Prinaša lepo vreme in sonce, o katerem bomo udeleženci radijskih počitnic doma še dolgo govorili.

Kako si ga bomo zapomnili radijci?

Jure Sešek: Prijazni gostitelji, nasmeh domačinov, bučanje valov, dobra volja sodelavcev in hvaležnost počitnikarjev.

Franci Trstenjak: Dobra družba, vreme, razpoloženje....Doživetje duhovnega večera. Odlična hrana in lep hotel.

Urša Sešek: Odlična hrana!! Pa fejst poslušalci. Mah, že ponavljam. Ampak tudi jaz izpostavljam fajn hotel, družbo radijcev, prijaznost in pridnost Grkov

Lidija Zupanič: Ustrežljivost Grkov, potrpljenje (nobenega hupanja na cesti), čistoča, lepo urejen hotel (mačke in pse izvzamem). Dobronamernost in hvaležnost počitnikarjev, velik odstotek novih, iznajdljivost tistih, ki niso prišli zraven preko Kompasa. All inclusive pa sploh da počitnicam dodatno vrednost in težo. Hvala za odličnih 7 dni!!!

Marjan Bunič: Pravo poletje v septembru sredi iskreno prijaznih in delavnih domačinov, ki sicer ne živijo v izobilju; pa krasna ekipa, s katero je vse mogoče - in prisrčni počitnikarji. Zadovoljstvo ob uspelih večernih in ostalih animacijah. Pa zabavno raziskovanje Krete in njenih posebnih kotičkov ter uživanje v kakšni urici morskega odklopa. Wauuu!!

Izidor Šček: Ko že pomisliš, da vse sloni na denarju, te Grki, domačini, prepričajo, da je veselje in prijaznost del njihove biti, da so te veseli in da ti želijo vse dobro. Povsem preprosto in naravno, brez visokih parkirnin, vstopnin in dragah izposoj, si njihov gost in ne le potujoča denarnica, ki jo je treba čimbolj izprazniti.

Radijske počitnice
Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS) Novinarka Rosvita Pesek (photo: TVS)

Dr. Rosvita Pesek: Bumerang bo silovit

Niti leta 1990, ko je šlo za prelom s sistemom, se nismo na taki ravni ukvarjali s stvarmi iz preteklosti, kot zdaj, meni dr. Rosvita Pesek. Z njo smo se pogovarjali o razgretem političnem ozračju ...

Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD) Prostovoljci Vincencijeve zveze dobrote pomagajo brezdomcem (photo: VCD)

Bi bil prostovoljec?

Na današnji veseli dan prostovoljstva, lahko na Prešernovem trgu v Ljubljani obiščete stojnice, na katerih različne organizacije, društva in združenja predstavljajo svoje prostovoljske programe. S ...

Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman) Ritem srca 2023 (photo: Andrej Jerman)

14 stojnic na Ritmu srca

Veseli smo, da bomo na Ritmu srca ponudili več kot samo dobro glasbo, vzdušje in slavljenje. Festival bo hrana za dušo, za hrano za telo pa bo poskrbel MasterChef Luka Novak in stojnice, ki ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...