Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Leetalo sredi paradiža (foto: Izidor Šček)
Leetalo sredi paradiža | (foto: Izidor Šček)

Kot da bi tu že bili!

22.09.2021, 14:18 Izidor Šček

Turistična sezona gre h koncu, nad glavo pa me vsake tri minute in pol preleti letalo, ki dovaža potnike na bližnje letališče Heraklion.

Otoka Kreta je po velikosti za slabo polovico Slovenije, prebivalcev za dobro četrtino. Na otoku, kamorkoli seže pogled, rastejo oljke. Poleg oljčnega olja je tu doma tudi drobnica, potem pa se spisek dejavnosti že počasi zaključi.

po sledovih Rima, Bizanca, Benetk, Nemcev, Italijanov, Britancev...
po sledovih Rima, Bizanca, Benetk, Nemcev, Italijanov, Britancev... © Izidor Šček

Seveda pa je na prvem mestu turizem. Neokrnjena narava, stotine kilometrov peščenih plaž, bogata zgodovina in idealna klima so Kreto povzdignil v sam vrh želenih turističnih destinacij. Moderni dopustniški kompleksi sicer ponujajo vse razpoložljivo udobje in te odmaknejo od preteklosti, a stika z zgodovino je dovolj, če se le malce sprehodiš naokrog.

Nekam znano?
Nekam znano? © Izidor Šček

Počitnikarji smo obiskali le nekaj kilometrov oddaljen Heraklion in hitro spoznali, kako majhen je svet. Rimljani, Benečani, križarji...

Skupinska fotografija pred cerkvijo svetega Tita, najpomembnejšega svetnika na Kreti.
Skupinska fotografija pred cerkvijo svetega Tita, najpomembnejšega svetnika na Kreti. © Izidor Šček

Značilna arhitektura in osebe, ki jih dobro poznamo tudi iz naših rimskih časov, nam približajo mesto in kmalu smo domači z njim.

Cerkev sv. Janeza Krstnika, kjer smo obhajali sveto mašo.
Cerkev sv. Janeza Krstnika, kjer smo obhajali sveto mašo. © Izidor Šček

Sveta maša v katoliški cerkvi da piko na i. Tako blizu nam je vse, tako domače.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...