Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Hm... (foto: Izidor Šček)
Hm... | (foto: Izidor Šček)

Radijske počitnice 2021: Kdo sedi ob tebi?

Radijske počitnice | 18.09.2021, 14:15 Izidor Šček

Ljudje smo res različni. Če, na primer, na dopustu pogledamo okoli sebe, vidimo aktivne in pasivne, take, ki komaj čakajo na odhod in take, ki jim neskončnega ležanja ni nikoli dovolj. Obdajajo nas zgovorni in molčeči, a gotovo nihče ne želi biti sam. Sam v počitniškem izobilju.

Tudi na radijskih počitnicah je prvi dan za marsikoga malce nelagoden, posebej, če se na pot odpravlja sam. Že drugo leto so obrazi skriti pod maskami, kar le še otežuje spoznavanje. In radio domačih ljudi, kot smo včasih slišali v enem od naših radijskih spotov, si res ne more privoščiti, da bi počitnice preživljali kot tujci. Pripomoček je spoznavni večer, posledice pa so lahko daljnosežne, vsaj en teden pa nam je zaradi tega gotovo lepše.

Niti zdanilo se še ni dobro, pa smo že presenetili našo zvesto PROjevko, ki je praznovala rojstni dan. Drobna pozornost za dobre prijatelje.
Niti zdanilo se še ni dobro, pa smo že presenetili našo zvesto PROjevko, ki je praznovala rojstni dan. Drobna pozornost za dobre prijatelje. © Izidor Šček

Kratka predstavitev počitnikarjev zasuka marsikatero glavo v dvorani. A čebelar da je? Koze redi, pa kokoši, pegatke... Na cviček se spozna, zgodovina ga zanima, vse slovenske gore je obhodil, klekla, kvačka, plete, kuha pa res dobro moja žena, ja, bo sama kaj povedala.

Da ni rad sam je pokazal tudi Darjo Žvrga, ki je prihitel za nami in se hitro znašel v vlogi Juretovega pomočnika.
Da ni rad sam je pokazal tudi Darjo Žvrga, ki je prihitel za nami in se hitro znašel v vlogi Juretovega pomočnika. © Izidor Šček

Tri vnuke imava, mi pa štiri, smo veseli, ker smo dobili šestega, midva jih pa imava deset... Ja, pa Radio Ognjišče tako rada poslušam, vedno je prižgan. Pri nas ga ponoči nikoli ne izključimo. Mi pa imamo štiri sprejemnike, vsi so na Ognjišče. Odkar ste začeli oddajati, jaz nisem še nikoli premaknil postaje. Tako ste v redu, res. Mama je PROjevka, ampak se bom tudi jaz vpisala, vi ste res edini radio, ki se ga da poslušati.

Vsak si lahko predstavlja prešern nasmeh pod masko
Vsak si lahko predstavlja prešern nasmeh pod masko © Izidor Šček

Nam, radijcem, tako božanje po duši seveda dobro dene in ob srečevanju iz oči v oči s poslušalci le še utrjujemo zavest kako pomembno poslanstvo nosimo.

A ker se besede rade hitro izgubijo, sledi še konkretno dejanje. Skriti prijatelj. Počitnikarji napišejo svoja imena, vse skupaj se premeša in listki z imeni zamenjajo lastnika. Zdaj pa gre zares zares!

Pa začnimo z igro 'skriti prijatelj'
Pa začnimo z igro 'skriti prijatelj' © Izidor Šček

Sosed na stolu ni več tujec, na plaži je vedno več poznanih obrazov, grška kuhinja bolje tekne ob prijetnem pogovoru, sonce lepše zaide, če vanj gleda več oči.

 


1. dan: Drugačna drugačna realnost

Čar letalskih poletov je hitrost. Če odštejemo čas, ki ga moramo preživeti na letališču preden vzletimo, in če smo dovolj utrujeni, da večino leta prespimo, se svet zares hitro zavrti.

Pogled iz letala
Pogled iz letala © Izidor Šček

Če je vreme lepo, in to je praktično vedno, pa se nad Grčijo ne splača spati. Počitnikarji smo se dvignili nad Slovenijo v goste oblake in kar nekaj časa čakali na sonce. A ko se je končno prikazalo, nas je spremljalo vse do konca leta.

Letalo proti Kreti preleti številne grške otoke in pogled na vso to lepoto je res dih jemajoč. Strmenje skozi letalsko okence, pričakovanje lepih dni in počasno odklapljanje od domačih skrbi...

In že smo pristali. Če smo na let čakali dve uri in pol, so nas Grki presenetili s svojo hitrostjo in nas preprosto spustili skozi letališko zgradbo brez enega samega pregleda. Zdaj pa razumi, če moreš...

Pogled na okolico hotela
Pogled na okolico hotela © Izidor Šček

Kratka vožnja z avtobusom nam je začela razkrivati Kreto z druge perspektive. Pravijo, da največji grški otok s 1000 kilometri obale nobenega ne pusti ravnodušnega. Zaradi narave in zaradi ljudi. Naravo bom še spoznali, o domačinih pa do sedaj vse najboljše. Od prijaznega voznika do uslužbencev v hotelu. Preden zares odložiš kovčke, se že počutiš domačega in sprejetega. Nobene birokratske zategnjenosti, le nasmehi in prijazne besede. Do sedaj torej vse po pričakovanjih.

1. sv. maša
1. sv. maša © Izidor Šček

Pri večerni maši smo se prvič zbrali kot skupina prijateljev, ki jim cilj tega tedna ni le ležanje na plaži, temveč tudi nova prijateljstva, duhovna obogatitev in spoznavanje tujih navad in lepot. Skratka, pred nami so zopet prave počitnice Radia Ognjišče, današnji spoznavni večer pa bo pripomogel, da nam bo le še bolj lepo!

Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...