Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Pokojni škof Jožef Kvas (foto: ARO)
Pokojni škof Jožef Kvas | (foto: ARO)

Spominjamo se, 9. september – msgr. Jožef Kvas

| 09.09.2021, 12:16 Tone Gorjup

Na današnji dan 1919 se je v Zálogu v župniji Cerklje na Gorenjskem rodil ljubljanski pomožni škof Jožef Kvas. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani in nato teološko fakulteto.

V duhovnika je bil posvečen 5. junija 1945 v Zagradu pri Gospe Sveti. Prva leta je bil kaplan v Bovcu. Kasneje ga je škof Vovk poklical za kaplana v Semič. Zatem je bil župnik v Stópičah, nato kanonik kolegialnega kapitlja v Novem mestu. Leta 1968 je Jožef Kvas prišel za kanonika v Ljubljano, kjer je opravljal različne službe: bil konzistorialni svetnik, sodnik cerkvenega sodišča, arhidiákon, dekan mesta Ljubljane in škofov vikár.

Leta 1973 ga je papež Pavel VI. imenoval za prelata, 14. maja leta 1983 pa Janez Pavel II. za drugega ljubljanskega pomožnega škofa. Škof Jožef Kvas je umrl 29. decembra 2005 v duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani.

Škof Metod Pirih je ob njegovi smrti o njem med drugim povedal: „Gospoda škofa Jožefa Kvasa sem poznal še iz časa, ko sem bil sam duhovni voditelj - spiritual bogoslovce v Ljubljani. Ko je bil leta 1983 imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, sem mu šel takoj čestitat, ko sem zvedel za to, saj je bil v tistem času gospod Kvas spovednik bogoslovcev. Pri njegovem posvečenju 12. junija 1983 sem razlagal obred posvečenja. Čez dve leti sem sam postal škof. Potem sva se pogosto srečevala bodisi na konferencah, pri različnih sestankih in tudi slovesnostih.“

Na današnji dan 1872 se je v Šmarju pri Jelšah rodila učiteljica, pesnica in pisateljica Marica Strnad. Njene izbrane pesmi so izšlev knjižici Rdeči nageljčki.

9. septembra 1908 se je rodil italijanski pesnik in pisatelj Cesare Pavese. Znan je po romanu Luna in kresovi indnevniku Umetnost življenja.

9. septembra 1973 je v Buenos Airesu umrl arhitekt Viktor Súlčič. Uveljavil se je s prenovo osrednje tržnice v tem mestu in nogometnim stadionom Boca Juniors.

Na današnji dan 1990 je škof Metod Pirih posvetil novo cerkev sv. Marka v Kopru. Cerkev po načrtih arhitekta Marinka krasi mozaik p. Marka Ivana Rupnika.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...