Blaž Lesnik
Aleš Karba
Alen Salihović
Pokojni škof Jožef Kvas (foto: ARO)
Pokojni škof Jožef Kvas | (foto: ARO)

Spominjamo se, 9. september – msgr. Jožef Kvas

09.09.2021, 12:16 Tone Gorjup

Na današnji dan 1919 se je v Zálogu v župniji Cerklje na Gorenjskem rodil ljubljanski pomožni škof Jožef Kvas. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani in nato teološko fakulteto.

V duhovnika je bil posvečen 5. junija 1945 v Zagradu pri Gospe Sveti. Prva leta je bil kaplan v Bovcu. Kasneje ga je škof Vovk poklical za kaplana v Semič. Zatem je bil župnik v Stópičah, nato kanonik kolegialnega kapitlja v Novem mestu. Leta 1968 je Jožef Kvas prišel za kanonika v Ljubljano, kjer je opravljal različne službe: bil konzistorialni svetnik, sodnik cerkvenega sodišča, arhidiákon, dekan mesta Ljubljane in škofov vikár.

Leta 1973 ga je papež Pavel VI. imenoval za prelata, 14. maja leta 1983 pa Janez Pavel II. za drugega ljubljanskega pomožnega škofa. Škof Jožef Kvas je umrl 29. decembra 2005 v duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani.

Škof Metod Pirih je ob njegovi smrti o njem med drugim povedal: „Gospoda škofa Jožefa Kvasa sem poznal še iz časa, ko sem bil sam duhovni voditelj - spiritual bogoslovce v Ljubljani. Ko je bil leta 1983 imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, sem mu šel takoj čestitat, ko sem zvedel za to, saj je bil v tistem času gospod Kvas spovednik bogoslovcev. Pri njegovem posvečenju 12. junija 1983 sem razlagal obred posvečenja. Čez dve leti sem sam postal škof. Potem sva se pogosto srečevala bodisi na konferencah, pri različnih sestankih in tudi slovesnostih.“

Na današnji dan 1872 se je v Šmarju pri Jelšah rodila učiteljica, pesnica in pisateljica Marica Strnad. Njene izbrane pesmi so izšlev knjižici Rdeči nageljčki.

9. septembra 1908 se je rodil italijanski pesnik in pisatelj Cesare Pavese. Znan je po romanu Luna in kresovi indnevniku Umetnost življenja.

9. septembra 1973 je v Buenos Airesu umrl arhitekt Viktor Súlčič. Uveljavil se je s prenovo osrednje tržnice v tem mestu in nogometnim stadionom Boca Juniors.

Na današnji dan 1990 je škof Metod Pirih posvetil novo cerkev sv. Marka v Kopru. Cerkev po načrtih arhitekta Marinka krasi mozaik p. Marka Ivana Rupnika.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...