Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pokojni škof Jožef Kvas (foto: ARO)
Pokojni škof Jožef Kvas | (foto: ARO)

Spominjamo se, 9. september – msgr. Jožef Kvas

| 09.09.2021, 12:16 Tone Gorjup

Na današnji dan 1919 se je v Zálogu v župniji Cerklje na Gorenjskem rodil ljubljanski pomožni škof Jožef Kvas. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v Ljubljani in nato teološko fakulteto.

V duhovnika je bil posvečen 5. junija 1945 v Zagradu pri Gospe Sveti. Prva leta je bil kaplan v Bovcu. Kasneje ga je škof Vovk poklical za kaplana v Semič. Zatem je bil župnik v Stópičah, nato kanonik kolegialnega kapitlja v Novem mestu. Leta 1968 je Jožef Kvas prišel za kanonika v Ljubljano, kjer je opravljal različne službe: bil konzistorialni svetnik, sodnik cerkvenega sodišča, arhidiákon, dekan mesta Ljubljane in škofov vikár.

Leta 1973 ga je papež Pavel VI. imenoval za prelata, 14. maja leta 1983 pa Janez Pavel II. za drugega ljubljanskega pomožnega škofa. Škof Jožef Kvas je umrl 29. decembra 2005 v duhovniškem domu na Lepem potu v Ljubljani.

Škof Metod Pirih je ob njegovi smrti o njem med drugim povedal: „Gospoda škofa Jožefa Kvasa sem poznal še iz časa, ko sem bil sam duhovni voditelj - spiritual bogoslovce v Ljubljani. Ko je bil leta 1983 imenovan za ljubljanskega pomožnega škofa, sem mu šel takoj čestitat, ko sem zvedel za to, saj je bil v tistem času gospod Kvas spovednik bogoslovcev. Pri njegovem posvečenju 12. junija 1983 sem razlagal obred posvečenja. Čez dve leti sem sam postal škof. Potem sva se pogosto srečevala bodisi na konferencah, pri različnih sestankih in tudi slovesnostih.“

Na današnji dan 1872 se je v Šmarju pri Jelšah rodila učiteljica, pesnica in pisateljica Marica Strnad. Njene izbrane pesmi so izšlev knjižici Rdeči nageljčki.

9. septembra 1908 se je rodil italijanski pesnik in pisatelj Cesare Pavese. Znan je po romanu Luna in kresovi indnevniku Umetnost življenja.

9. septembra 1973 je v Buenos Airesu umrl arhitekt Viktor Súlčič. Uveljavil se je s prenovo osrednje tržnice v tem mestu in nogometnim stadionom Boca Juniors.

Na današnji dan 1990 je škof Metod Pirih posvetil novo cerkev sv. Marka v Kopru. Cerkev po načrtih arhitekta Marinka krasi mozaik p. Marka Ivana Rupnika.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...