Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dr. Stane Granda (foto: Jakob Čuk)
Dr. Stane Granda | (foto: Jakob Čuk)

Dr. Stane Granda o incidentu na Kredarici in "koronafašizmu"

Spoznanje več | 02.09.2021, 14:13 Rok Mihevc

V tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« je direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak gostil našega rednega gosta dr. Staneta Grando, ki je komentiral stanje politike v Sloveniji, nekatere nerešene poboje v Kočevskem rogu in odnos Slovencev do cepljenja proti koronavirusu.

O incidentu na Kredarici in medijskih odzivih

"Vemo, da Triglav za Slovence pomeni zelo veliko, je simbolj boja za slovenstvo. Spomnite se, kako je Jakob Aljaž prišel do Triglava, to je bila velika zmaga slovenstva. Zadnje čase se pa načrtno vse svetinje rušijo. Tudi predsednica partije je na Triglavu obesila LGBT zastavo. To je bilo zame skrunjenje Triglava, skrunjenje pa se nadaljuje in se verjetno še bo. Vidi se, kako je ta nestrpnost, nedemokratičnost in mazanje vsega del politične taktike, ki vodi k uničevanju demokracije."

"Minimalna kultura mora biti, minimalni standardi do nacionalnih simbolov morajo biti. Pri nas pa se sistematično ruši vse, kar je povezano s slovensko državo, naj gre tukaj za predsedika vlade, Slovensko vojsko, ustavo, slovenski jezik ... tako se je zgodil ta incident, ki je del tega strahotnega političnega primitivizma, ki vedno bolj ogroža za demokracijo. Pri nas demonstracije potekajo proti demokraciji."

Pri nas demonstracije potekajo proti demokraciji.

O slabi precepljenosti Slovenije

"Mislim, da sta tu dva vzroka. Velika neprecepljenost je tudi drugo po evropi in pač obstaja skupina ljudi, ki se cepljenja boji ali pa menijo, da je to zarota. To se vedno pojavlja v zgodovini. Pri nas pa imamo še en pojav, to je seveda to, da tiste, ki zagovarjajo cepljenje, obtožujejo, da so fašisti. Imate tako zvani boj proti koronafašizmu. Vsak dan poslušamo, kako nas ogroža fašizem. To je taktika, da s prstom kažeš na druge in ne kažeš na realnosti."

"Problem je splošno evropski, dodatno pa to, da je to pri nas postalo del ideologije boja proti tej vladi. Ta ideološki problem je grozljiv, ker meša mlade ljudi in verjamejo tistemu, kar ni res. Za te ljudi, ki zdaj umirajo je nekdo kriv. Tisti, ki smo se dali cepiti, nismo krivi."

Kaj je še povedal dr. Stane Granda, lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje "Spoznanje več, predsodek manj".

Spoznanje več
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...