Petra StoparPetra Stopar
Papež pozdravlja vernike pri avdienci (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež pozdravlja vernike pri avdienci | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Kaj pomeni, da smo zaradi Jezusa opravičeni?

Papež in Sveti sedež | 29.09.2021, 13:59 Marjana Debevec

Kaj pomeni, da smo zaradi Jezusa opravičeni? To, da je Bog preko Jezusove smrti uničil greh ter nam dokončno podelil odpuščanje in odrešenje, je pri današnji katehezi dejal papež Frančišek.

To pa ne pomeni, da nam ni treba več upoštevati zapovedi, vendar pri tem ne smemo računati le na lastne moči, ampak predvsem na Božjo milost. V Jezusu prejmemo zastonjsko ljubezen, ki nam omogoča ljubiti konkretno, je dejal sveti oče.

Opravičenje je najvišja oblika te Očetove bližine, sočutja in nežnosti do nas ljudi, ki nas osvobaja.

"Božji način delovanja je: bližina, sočutje in nežnost. Opravičenje pa je najvišja oblika te Očetove bližine, sočutja in nežnosti do nas ljudi, ki nas osvobaja. Toda, jaz sem grešil, sem kradel... Res je, toda v temelju si pravičen. Pusti, da Kristus uresniči svoje opravičenje. V temelju nismo obsojeni, ampak smo pravični; dovolite mi uporabiti celo tole besedo: smo sveti, vendar potem zaradi našega ravnanja postanemo grešniki. V temelju pa smo sveti. Pustimo, da ta Božja milost pride na površje in nam opravičenje da moč, da gremo naprej."

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.