Petra StoparPetra Stopar
Papež med mašo z evropskimi škofi (foto: Vatican News)
Papež med mašo z evropskimi škofi | (foto: Vatican News)

Papež evropskim škofom: Ne ostanimo udobno nameščeni v naših cerkvah in strukturah!

Svet | 24.09.2021, 11:18 Marjana Debevec

Papež Frančišek je predsednikom evropskih škofovskih konferenc, ki so v teh dneh zbrani v Rimu, dejal, da je vsak kristjan po vzoru velikih svetnikov v svoji majhnosti in krhkosti poklican prenoviti staro celino. Povabil jih je, naj se vrnejo k sanjam njenih ustanovnih očetov. Papežev govor je bil namenjen 50. obletnici ustanovitve Sveta evropskih škofovskih konferenc.

Ne smemo ostati zaprti v naših cerkvah, strukturah in varnosti tradicije, medtem ko se cerkve praznijo in ljudje vedno bolj pozabljajo na Jezusa, je bil odločen Frančišek. »Pomislimo: koliko ljudi ne čuti več lakote in žeje po Bogu! Pa ne zato, ker bi bili slabi, ampak ker ni tistih, ki bi jim povečali apetit po veri in v njih znova prižgali žejo, ki je navzoča v srcu vsakega človeka, a jo tiha in zadušljiva diktatura potrošništva hoče ugasniti.«

Da bi Cerkev postala lepa in gostoljubna, se moramo vsi skupaj zazreti v prihodnost in ne obnavljati preteklosti, je poudaril sveti oče. Na žalost je po njegovih besedah v modi restavriranje preteklosti, kar nas ubija. To pa ne pomeni, da ne izhajamo iz temeljev Cerkve, ki vključujejo čaščenje Boga in ljubezen do bližnjega.

Evropski škofje izpovedujejo vero ob grobu apostola Petra
Evropski škofje izpovedujejo vero ob grobu apostola Petra © Divisione Produzione Fotografica

Pri tem so nam vzor zavetniki Evrope: »Niso bili zaskrbljeni zaradi težkih časov, sovraštva in razdeljenosti, ki je vedno obstajala. Niso izgubljali časa s kritiziranjem in iskanjem krivca. Živeli so evangelij in se niso ozirali na ustreznost ali na politiko. Tako so z močjo blage Božje ljubezni uresničili Njegov slog življenja bližine, sočutja in nežnosti. Gradili so samostane, vrnili dušo ljudem in narodom. Niso imeli nobenega socialnega programa, razen evangelija,« je poudaril Frančišek.

Na to pot pa se lahko po njegovih besedah odpravimo le skupaj, tako da na vseh ravneh in povsod, kjer smo, gradimo edinost.

Svet, Škofovska konferenca, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.