Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Premier Janez Janša (foto: Kabinet predsednika vlade)
Premier Janez Janša | (foto: Kabinet predsednika vlade)

Janša: Družine so jedro države in močne družbe!

| 23.09.2021, 13:23 Alen Salihović

Družina: ključ do trajnosti, je eden od poudarkov dvodnevnega demografskega vrha, ki poteka v Budimpešti. Ta pomemben plenum že od leta 2015 gosti govorce na najvišji ravni, predsednike države in vlad, evropske in nacionalne poslance, ministre in ministrice, najvišje predstavnike različnih religij, predstavnike civilne družbe, akademike in novinarje. Zbrane so dopoldne nagovorili gostitelj srečanja Viktor Orban, nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence in slovenski premier Janez Janša. Slednji je dejal, da je razprava o demografiji ključna za sedanjost in prihodnosti. »To je razprava o naših otrocih in otrocih otrok, to je tudi razprava o življenju, družini, sreči in ljubezni,« je dejal Janša.

Z molitvijo in blagoslovom škofa Zsolta Martona ter predstavnikov evangeličanske, pravoslavne in judovske cerkve se je začelo srečanje na katerem bo do jutri spregovorilo 70 govorcev. V središču razprav je družina. Statistike kažejo, da je v Zahodnem svetu mogoče zaznavati upad rojstev, družbe se starajo, zato je skupna dolžnost in odgovornost, da demografske izzive sodobnega časa obravnavamo kot prednostno nalogo. Poiskati je treba učinkovite, dolgoročne rešitve za posamezne države in regije, je bilo poudarjeno na panelu v katerem so poleg Janše, Orbana in Penca sodelovali še srbski predsednik Aleksandar Vučić, poljski in češki premier Mateusz Morawiecki in Andrej Babiš ter član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik.

Janša je dejal, da je demografija eno izmed najbolj pomembnih vprašanjih Evropske unije: »Vprašanja demografije so zaradi negativnih trendov, ena izmed pomembnih problemov, ki stojijo pred celotno Evropo. Trenutno ni dežele na tam svetu, ki ne bi bila odvisna od demografskih vprašanj.«

Demografska vprašanja se po besedah premiera nanašajo na vprašanja zdravstva, šolstva, davčne politike, gospodarstva, ekonomije. »Vemo, da če ni dijakov, ni šol, če ni strank, ni podjetij, če ni potrošnikov, ni potrošnje. Vse je v človeku in človeškem kapitalu.«

Rodnost v ZDA 1,4%

Demografija je problem v Evropi že več desetletij. Od leta 1950 je delež rojstev po Evropi v upadu. Časopis Economist je tako letos aprila na primer objavil članek, da v nobeni Evropski državi ni dovolj rojstev, da bi te države lahko stabilno obdržale število prebivalstva. Po njihovih izračunih bi potrebovali 1,6, otrok na družino, da bi se ohranjalo stabilno število prebivalstva.

Premier Janez Janša

»Vsi vemo, da je odločitev za otroka, zelo osebno vprašanje, enako ali se nekdo odloči za enega, dva ali tri otroke. Je pa tudi ogromno mladih, ki bi želeli imeti več otrok, a jih ne morejo imeti, deloma ker nimajo službe, morda nimajo kje živeti ali pa zaradi več različnih dejavnikov. Mladim moramo olajšati ustvarjanje družin,« je dejal Janša in dodal, države morajo podpreti družino kot temeljno celico družbe, družina mora biti v ospredju, saj so družine jedro države in močne družbe. »V močnih družbah so tudi otroci bolj srečni in imajo več možnosti za uspeh v svojem življenju. Torej moramo podpreti tako otroke kot družine,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. Prav tako je dodal, da je treba podpreti tako materinstvo kot očetovstvo.

Visoki gostje
Visoki gostje © Kabinet predsednika vlade

Opozoril je, da je demografija problem v Evropi že več desetletij, nato pa predstavil podatke za Slovenijo.  »Če se ozrem na Slovenijo, smo v lanskem letu videli, da imamo negativni prirast. Enako velja tudi za druge evropske države. Nemčija in Finska imata negativni prirast, kar pomeni, da več ljudi umre, kot se rodi otrok, tudi v Italiji, na Portugalskem, v Grčiji število prebivalstva upada. Ko se v gospodarstvu trendi slabšajo, imamo takoj veliko kriznih sestankov. Ko pa imamo demografsko krizo in so demografske številke slabe in to traja leta ali desetletja, pa tega skoraj nihče ne opazi,« je dejal predsednik vlade.

Izpostavil je, da potrebujemo tudi bolj pogumno družinsko politiko. »Vedeti moramo in tudi priznati, da so dandanes gospodarske okoliščine bistveno boljše kot pred 50 leti.  Zavedati se moramo, da tudi finančna vprašanja vplivajo na ustvarjanje družine, a to je le delček slike. Ne moremo govoriti samo o gospodarskih okoliščinah za ustvarjanje družine, ampak na to vpliva tudi družinska politika posameznih držav,« je dejal predsednik vlade. Izpostavil je še, da je tudi pandemija koronavirusa vplivala na slabšanje natalitete.  

»Voditelji držav moramo sami najti odgovor na pomembna vprašanja tega trenutka in demografska vprašanja so zagotovo med prioritetnimi vprašanji in bodo to ostala še nadaljnjih deset let,« je dejal predsednik vlade Janez Janša. »Razprava o demografiji je ključna razprava sedanjosti in prihodnosti. To je razprava o naših otrocih in otrocih otrok, to je tudi razprava o življenju, družini, sreči in ljubezni,« je sklenil Janez Janša.

Demografskega vrha v Budimpešti se udeležuje tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki bo jutri sodeloval na panelu z naslovom »Najboljše prakse na področju demografije in družinske politike«.

Vir: KPV

Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc) Duhovniki - slika je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Izčrpan duhovnik ne more voditi ljudi

Vatikanu je nedavno potekal simpozij o trajni formaciji duhovnikov. Udeležilo se ga je tudi nekaj slovenskih duhovnikov, med njimi Martin Zlobko.

Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar) Magdalena Gornik (photo: Petra Stopar)

Bog na Magdalenino posredovanje uslišuje

Župnijsko cerkev v Sodražici so sinoči napolnili romarji iz domače dekanije in od drugod, ki so se zbrali pri sveti maši ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik. Pred dobrima ...

Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto) Škofje na srečanju v Novem mestu (photo: Škofija Novo mesto)

Predstavniki treh cerkva na srečanju v Novem mestu

Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je včeraj ob nedavni 31. obletnici ustanovitve SŠK sprejel evangeličanskega škofa Leona Novaka, superintendenta Binkoštne ...