Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek pri današnji avdienci (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji avdienci | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Ideologije imajo v sebi nekaj diaboličnega

Svet | 22.09.2021, 10:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo avdienco, na kateri se je zbralo veliko mladih, posvetil svojemu nedavnemu obisku Slovaške in Madžarske. Potovanje v srce Evrope je začel z adoracijo na evharističnem kongresu in sklenil z ljudsko pobožnostjo v Marijinem romarskem središču.

»To je tudi poslanstvo Božjega ljudstva: častiti, moliti, hoditi, delati pokoro ter v tem čutiti mir in veselje, ki prihajata od Gospoda,« je dejal sveti oče in nadaljeval: »To je še posebej pomembno na evropski celini, kjer je Božja navzočnost razvodenela zaradi potrošništva in 'vdihavanja' ene same miselnosti, ki je mešanica starih in novih ideologij. Te nas oddaljijo od Boga. Tudi v teh okoliščinah je odgovor, ki ozdravlja, molitev in ponižno pričevanje ljubezni. Poslanstvo kristjana je v tem, da služi. In prav to sem doživel na srečanju s svetim Božjim ljudstvom: zvest narod, ki je trpel zaradi ateističnega preganjanja
Upanje v času demografske zime so papežu mu dale številne mlade družine z otroki, pa tudi mnogi, ki svoje življenje posvečajo ljudem z obrobja.

Sveti oče z jezuiti o teoriji spola

Jezuitska revija Civilita cattolica je objavila odlomke iz papeževega srečanja z jezuiti na Slovaškem. Med drugim so ga povprašali o ideološki kolonizaciji in teoriji spola.
Ideologija ima v sebi vedno nekaj diaboličnega, satanskega, zato ker ni povezana z resničnostjo, je dejal papež. Po njegovih besedah živimo v obdobju ideologij, katerih korenine moramo znati razkriti. »Ideologija spola je nevarna, ker je abstraktna v primerjavi s konkretnim življenjem ljudi«, je dejal sveti oče in nadaljeval: »Kakor da bi se človek lahko abstraktno odločil o tem, kaj mu je všeč – biti moški ali ženska. Abstraktnost je zame vedno problem,« je dejal Frančišek.

Nekaj povsem drugega pa so po njegovih besedah konkretni istospolni pari, ki jih je treba pastoralno spremljati in jim pomagati, da bi prišli do srečanja s Kristusom. Po papeževih besedah je torej problem predvsem ideologija, po kateri je vse mogoče, konkretno življenje ljudi, ki jim je treba biti blizu, pa je nekaj povsem drugega.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Duhovnost
Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije) Požar, ki je izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu (photo: Gasilska zveza Slovenije)

Požar na Krasu pogašen, pomagal tudi dež

Gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, je na pomoč prišel še dež brez neviht in strel, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...