Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek pri današnji avdienci (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri današnji avdienci | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Ideologije imajo v sebi nekaj diaboličnega

Svet | 22.09.2021, 10:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo avdienco, na kateri se je zbralo veliko mladih, posvetil svojemu nedavnemu obisku Slovaške in Madžarske. Potovanje v srce Evrope je začel z adoracijo na evharističnem kongresu in sklenil z ljudsko pobožnostjo v Marijinem romarskem središču.

»To je tudi poslanstvo Božjega ljudstva: častiti, moliti, hoditi, delati pokoro ter v tem čutiti mir in veselje, ki prihajata od Gospoda,« je dejal sveti oče in nadaljeval: »To je še posebej pomembno na evropski celini, kjer je Božja navzočnost razvodenela zaradi potrošništva in 'vdihavanja' ene same miselnosti, ki je mešanica starih in novih ideologij. Te nas oddaljijo od Boga. Tudi v teh okoliščinah je odgovor, ki ozdravlja, molitev in ponižno pričevanje ljubezni. Poslanstvo kristjana je v tem, da služi. In prav to sem doživel na srečanju s svetim Božjim ljudstvom: zvest narod, ki je trpel zaradi ateističnega preganjanja
Upanje v času demografske zime so papežu mu dale številne mlade družine z otroki, pa tudi mnogi, ki svoje življenje posvečajo ljudem z obrobja.

Sveti oče z jezuiti o teoriji spola

Jezuitska revija Civilita cattolica je objavila odlomke iz papeževega srečanja z jezuiti na Slovaškem. Med drugim so ga povprašali o ideološki kolonizaciji in teoriji spola.
Ideologija ima v sebi vedno nekaj diaboličnega, satanskega, zato ker ni povezana z resničnostjo, je dejal papež. Po njegovih besedah živimo v obdobju ideologij, katerih korenine moramo znati razkriti. »Ideologija spola je nevarna, ker je abstraktna v primerjavi s konkretnim življenjem ljudi«, je dejal sveti oče in nadaljeval: »Kakor da bi se človek lahko abstraktno odločil o tem, kaj mu je všeč – biti moški ali ženska. Abstraktnost je zame vedno problem,« je dejal Frančišek.

Nekaj povsem drugega pa so po njegovih besedah konkretni istospolni pari, ki jih je treba pastoralno spremljati in jim pomagati, da bi prišli do srečanja s Kristusom. Po papeževih besedah je torej problem predvsem ideologija, po kateri je vse mogoče, konkretno življenje ljudi, ki jim je treba biti blizu, pa je nekaj povsem drugega.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija, Duhovnost
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...