Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Andrej Šinko
Zloraba (foto: Unsplash)
Zloraba | (foto: Unsplash)

Odgovorni ob vseh navodilih ne morejo imeti več izgovorov

21.09.2021, 14:44 Marta Jerebič

V Varšavi se nadaljuje mednarodna konferenca o zaščiti otrok v Cerkvi, ki se je udeležujejo pristojni z območja srednje in vzhodne Evrope. Govorci poudarjajo, da je Cerkev v zadnjih letih naredila številne korake naprej, odgovorni imajo vsa navodila, zato zdaj ne morejo imeti več izgovorov.

Kar nekaj govornikov je bilo precej ostrih, med njimi docentka kanonskega prava v Erfurtu in članica vatikanske komisije za zaščito mladoletnih Nizozemka Myriam Wijlens. »Cerkvenim voditeljem je hudo spodletelo pri odzivu na obtožbe o zlorabah. Osredotočili so se na ugled Cerkve namesto na zaščito mladoletnih,« je dejala. Njena analiza o pedofilski krizi je pokazala dve stvari, ki sta skupni vsem krajevnim cerkvam. Prvič - žrtve zlorab ostajajo ne samo brez dostojanstva in spolne integritete, ampak celotno življenje ostajajo ranjene v svoji krščanski veri. Drugič – cerkveni voditelji so zaradi odgovora na zlorabe začeli izgubljati moralno avtoriteto.

Naj se dotaknejo teh najbolj bolečih ran Cerkve, je pozval predsednik češke krščanske akademije, profesor Tomáš Halík, ki je ob tem poudaril, da je Kristus brez ran, Cerkev brez ran in vera brez ran samo hudičeva iluzija. Na konferenci v Varšavi sodeluje tudi žrtev spolnih zlorab Čilenec Juan Carlos Cruz, ki je od marca član vatikanske komisije za zaščito mladoletnih. V pogovoru za Vatican News je dejal, da so zlorabe rak rana v Cerkvi, a da je ta naredila veliko korakov naprej. Izrazil je hvaležnost papežu, da je reševanje problema postavil za prednostno nalogo. Ob tem je poudaril, da je treba prisluhniti žrtvam in jih obravnavati s spoštovanjem, ki si ga zaslužijo. Da odgovorni ob vseh navodilih nimajo več izgovorov, pa je v pogovoru za ameriški portal Crux dejal vodja Centra za zaščito mladoletnih na univerzi Gregoriana v Rimu, p. Hans Zollner.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...