Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovesnost ob obletnici smrti sv. Ljudmile (foto: ARO)
Slovesnost ob obletnici smrti sv. Ljudmile | (foto: ARO)

Na Češkem so se spomnili 1100-letnice smrti Svete Ljudmile

| 19.09.2021, 15:32 Alen Salihović

V Tetinu pri Pragi so se spomnili 1100. obletnice smrti svete Ljudmile, zavetnice Češke. Živela je v dobi svetih bratov Cirila in Metoda. Gre za ženo, ki je naredila veliko za češki narod in krščanstvo ter tako odločilno posegla v krajevno zgodovino, kljub temu, da je bila vzgojena v veri poganskih staršev. Češkemu knezu Borivoju je rodila šest otrok, med njimi Vratislava, očeta svetega Venčeslava.

Slovesnosti ob obletnici njene smrti se je včeraj na željo župana Tetina, udeležila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. Slovesno somaševanje je vodil dunajski kardinal Christoph Schönborn, ki je v sorodstveni vezi s sveto Ljudmilo.

»Na osrednjo slovesnost v Tetinju so prinesli tudi njene relikvije. Kardinal Schönborn je v pridigi izpostavil tri misli. Sveta Ljudmila je zavetnica babic, ki vzgajajo svoje vnuke v krščanski veri. V času komunizma so prav babice pogumno ohranjale krščansko vero in jo na skrivaj predajale svojim vnukom. Kaj nam sveta Ljudmila pove za današnji čas? Kljub temu, da je na Češkem in tudi drugod po Evropi krščanstvo že v manjšini, nam zgled svete Ljudmile ostaja kot seme, ki obrodi sad, sodoben človek pa vseeno hrepeni po Bogu, po presežnem, po resnici, dobroti in ljubezni,« nam je povedala Ljudmila Novak.

Sveta Ljudmila goduje 16. septembra in jo upodabljajo v knežjih oblačilih in s krono; najpogosteje pa z vrvjo ali z ruto okrog vratu.

Več o sveti Ljudmili.

Relikvije sv. Ljudmile
Relikvije sv. Ljudmile © ARO

Kardinal
Kardinal © ARO

Ljudmila Novak in župan
Ljudmila Novak in župan © ARO

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...