Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež na Slovaškem - bizantinska liturgija (foto: Vatican Media)
Papež na Slovaškem - bizantinska liturgija | (foto: Vatican Media)

Pričevalec, ki nosi križ v srcu in ne samo okrog vratu, nikogar ne vidi kot sovražnika

Svet | 14.09.2021, 15:09 Marta Jerebič

Papež Frančišek se tretji dan obiska na Slovaškem mudi na vzhodu države. V Prešovu je dopoldne daroval mašo po bizantinskem obredu. V Košicah pa bo popoldne obiskal romsko naselje, ki velja za največje v Evropi. Sledilo bo še srečanje z mladimi.

Več kot 30.000 vernikov je z vatikanskimi zastavicami pozdravljalo Frančiška, ko se je z avtomobilom popeljal med množico. Prvič se je zgodilo, da je na Slovaškem nek papež vodil bizantisko liturgijo sv. Janeza Zlatoustega. Ta je deloma potekala v slovaškem jeziku deloma cerkveni slovanščini.

Papež na Slovaškem - bizantinska liturgija
Papež na Slovaškem - bizantinska liturgija © Vatican Media

Sveti oče je na praznik povišanja sv. Križa govoril o pomenu križa, o tem, kako ne sme ostati ’nebrebrana knjiga’ in kako brez njega krščanstvo postane posvetno in nerodovitno. Spomnil se je številnih ljudi, ki so na Slovaškem umrli za Jezusa in poudaril: »Pričevalec, ki nosi križ v srcu in ne samo okrog vratu, nikogar ne vidi kot sovražnika.«

Na včerajšnjem srečanju z judovsko skupnostjo v Bratislavi pa je spomnil na 105 tisoč slovaških judov, ubitih med drugo svetovno vojno. »Kolikokrat je bilo Božje ime uporabljeno za nezaslišana nečloveška dejanja.« Takšna dejanja je označil za najhujše možno bogokletje, ljudi vseh ver pa pozval k obsodbi vsake oblike antisemitizma.

Papež na Slovaškem - srečanje z judovsko skupnostjo
Papež na Slovaškem - srečanje z judovsko skupnostjo © Vatican Media

Od včerajšnjega popoldneva v Bratislavi odmeva še obisk centra Betlehem, ki ga vodijo misijonarke ljubezni in v katerem sprejemajo družine in posameznike, ki se znajdejo v stiski. »Gospod je vedno blizu nas, pa naj ga vidimo ali ne. Spremlja nas v življenju. Ne pozabimo tega, zlasti v težkih trenutkih,« je dejal papež.


Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.