Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ministrica Jaklitsch in minister Počivalšek (foto: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu)
Ministrica Jaklitsch in minister Počivalšek | (foto: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu)

V naslednjih štirih letih 2,1 milijona za Porabje

Slovenci po svetu | 14.09.2021, 08:55 Matjaž Merljak

Uspešno gospodarstvo je pogoj za dobre življenjske pogoje. To velja tudi in še posebej za zamejstvo in da bi pomagala manjšini na Madžarskem, bo Republika Slovenija od letos do leta 2024 skupno namenila 2,1 milijona evrov. Program sta včeraj v Ljubljani podpisala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je program pripravilo v sodelovanju z Zvezo Slovencev na Madžarskem in Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Razvojno agencijo Slovenska krajina Monošter. Aktivnosti bo izvajala Zveza Slovencev na Madžarskem.

Vključune so občine, v katerih delujejo slovenske narodnostne samoupravne skupnosti: Dolnji Senik, Števanovci, Gornji Senik, Verica-Ritkarovci, Andovci, Sakalovci, Monošter (skupaj z mestnim predelom Slovenska ves).

Letos je za uresničevanje aktivnosti namenjenih 30.000 evrov, prihodnje leto 750.000 evrov, v letu 2023 790.000 evrov in v letu 2024 530.000 evrov.

Šlo bo za spodbujanje naložb v gospodarstvu, spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov.

Slovenci so Slovenci, pa če živijo tukaj ali za mejo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je poudaril: »Slovenci so Slovenci, pa če živijo tukaj ali za mejo. Zato je ta program pravi način za dodatni zagon in razvoj gospodarske osnove območja, na katerem živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. Program zajema širše družbene razvojne aspekte: turizem, kultura, spodbujanje naložb za mikro in mala podjetja in bo pripomogel k ustvarjanju novih delovnih mest ter ohranjanju že obstoječih, vzpostavljanju nove infrastrukture in posodobitvi že obstoječe ter povečanju privlačnosti območja.«

Močno gospodarstvo pomeni tudi samozavestnejšo manjšino.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je izrazila veliko zadovoljstvo, da sta z ministrom Počivalškom podpisala program. »Po mnenju urada gre za izjemno pomemben dokument, prav v luči krepitve gospodarstva v Porabju, kar je bistveno za obstoj slovenske manjšine.« Poudarila je, da »močno gospodarstvo pomeni tudi samozavestnejšo manjšino«, kar posledično prispeva tudi k večji skrbi za jezik in razvoju potenciala na področju kulturnega življenja. Urad je tudi v preteklosti podpiral podobne projekte, še posebej je ministrica izpostavila slovensko vzorčno kmetijo v Porabju, ki se je izkazala kot struktura, ki krepi ne le narodno identiteto, temveč tudi podobo področja, kjer deluje.

Več na spletni strani Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju