Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Srečanje e-občestva z Martinom Golobom (foto: Rok Mihevc)
Srečanje e-občestva z Martinom Golobom | (foto: Rok Mihevc)

»Občestvo smo vsi, ne samo sposobni, zdravi, lepi in uspešni.«

Cerkev na Slovenskem | 03.09.2021, 11:18 Rok Mihevc

Nekaj časa je obljubljal, da bo srečanje vseh, ki so v času epidemije spremljali njegove svete maše in večkrat je rekel, da bi bilo dobro pripraviti srečanje e-občestva v živo. Tako se je minulo nedeljo pred cerkvijo sv. Mihaela v Grosupljem zbrala skoraj 3.000 glava množica ljudi. Duhovnik Martin Golob je daroval sveto mašo in zbrane tudi nagovoril. Tu je nekaj njegovih misli iz pridige …

"Bog človeka neskončno ljubi. Ljubi ga in ga ima raje kot angele. Mi vsi smo od njega tako močno ljubljeni, da se on zaradi ljubezni do nas tako močno poniža, da celo po duhovnikovih rokah pride na oltar in se nam da v jed. In padli angel je bil ljubosumen na to, da ima človeka raje kot angele."

Jezus ni daleč. Je v nas in je med nami.

"Vsak izmed nas ima tudi kakšen križ in Jezus to dobro ve, zato je šel na tisto, kar nam je vsem blizu. Šel je na križ in z njim je križ postal orodje. Križ z Jezusom postane orodje našega odrešenja."

© Rok Mihevc
"Kako nam je Jezus blizu. Katero veliko ljudstvo mu je božanstvo tako blizu kot je nam, da se Bog spusti tako nizko, da nase prevzame križ? Se pravi, tisti križ, ki ga imaš v življenju. Ali je to postelja, voziček, bolezen, hiba, ki te v življenju zdraži, mogoče zakon, otroci, služba, šef ... Vi veste za svoje križe in v te križe vstopa Jezus Kristus. Ker želi, da s tem križe pokaže odrešenje, da on s tabo to nosi. Starost, osamljenost, bolezen, življenjske izgube, ... Vse to so križi, ki človeka tiščijo k tlom, ampak z Jezsom to križi postanejo lažji, dobijo smisel."

© Rok Mihevc

"Pri krstu se zgodi tisti čudež, ko se na novo rodiš. Se zgodi čudež, da iz posameznika postaneš »mi«. Adamu ni bilo dobro samemu biti, pa je imel vse. Bilo pa mu je dolgčas. Zato je Bog ustvaril nekaj, kar ga še danes zaposluje. Najboljšo možno družico, da ni sam. Človek ni ustvarjen, da bi bil sam in Bog to dobro ve. Zato nam je lepo v občestvu."

"Upam in si želim, da se pri sveti maši, ko smo v objemu Boga in občestva, počutite kot doma. Ker je to naš dom, kjer skupaj molimo. In vsak izmed vas v tem trenutku lahko mirno reče »dragi bratje in sestre«. Nikjer drugje tega ne morete slišati."

© Rok Mihevc
"Vidim, kako velike stvari Bog dela med nami in gane me, da tudi po elektronskih napravah, antenah in signalih Božja beseda človeka spreminja, ga opogumlja, predvsem pa nas povezuje. Iz enega obdobja, ki nam ni lahek, je nastala priložnost, da smo se nekaj novega naučili, da nam je lepo biti drug z drugim. In naučili smo se, da smo ustvarjeni za to, da se zberemo skupaj, da smo okoli oltarja, da praznujemo skupaj. In da nismo ustvarjeni biti sami zase. Zato moramo biti vsi zelo pozorni drug na drugega. Mi mlajši na vas stareješ in starejši s svojo molitvijo na nas mlajše."

© Rok Mihevc

"Občestvo smo vsi, ne samo tisti, ki je sposoben ali tisti, ki je bolj viden, zdrav, lep in uspešen. Občestvo smo vsi. In moramo biti pozorni na tiste, ki se jih manj vidi. Bolne, osamljene, starejše ..."

© Rok Mihevc

"Jezus nam je želel pokazati, da smo čudovito ustvarjeni in smo Božji ljubljenci. Da nas oblači v svojo obleko. Ne smemo pustiti, da bi mladi zapadli v malodušje, da se nič ne da in da nas nihče ne mara, ker to ni res. Bog te ima rad takšnega kot si in čudovitega te je ustvaril. S korajžo oznanjati in pričevati točno takšen kakršen si."

© Rok Mihevc

"Biti Jezusov pomeni biti iskren, biti pristen pomeni biti Božji. Točno to, kar si. Vabim vas, da bi Boga oznanjali z vso resnico in iskrenostjo, z vsem veseljem. Ne samo na ustnicah, ampak v vsakdanjem življenju. Tam, kjer ste, delujete in živite ... Lepo je biti Jezusov, ker Jezus dela velike čudeže, ker Jezus vstopa v naše življenje, ker dela to, kar smo; lep narod bratov in sester, ki veruje v Jezusa Kristusa. Jezus ni daleč, je v nas in je med nami. Lepo je, kadar smo skupaj."

© Rok Mihevc

Cerkev na Slovenskem
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...