Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka | (foto: Izidor Šček)

Misijonarju Opeki nagrada BSF

02.09.2021, 12:48 Alen Salihović STA

Na Blejskem strateškem forumu so podelili letošnjo nagrado. To je prejel duhovnik in misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka. Nagrado mu je predal minister za zunanje zadeve Anže Logar. »Pedro Opeka vsak dan ustvarja boljšo družbo, ki revnim prinaša upanje in boljše življenje,« je povedal Logar. Opeka je zbrane nagovoril in se za priznanje zahvalil preko videopovezave.

Kot je spomnil minister Logar, je Opeka ustanovitelj dveh humanitarnih združenj, Akamasoa in Antenne Akamasoa, ki delujeta širom Madagaskarja, prizadeva si za materialno in moralno pomoč ljudem, ki so v državi veljali za odpisane.

S pomočjo prostovoljcev je iz odlagališča smeti postavil mesto upanja za več kot 25.000 ljudi, ki so dobili svoj glas in dostojanstva vredno življenje; zgradil je več kot štiri tisoč hiš, športne dvorane, cerkve in šole ter s tem zagotovil delo in izobraževanje preko pol milijona ljudem, je dejal minister. Trenutno je v šole in izobraževalni program v šolah, ki sta jih zgradili združenji, vključenih 14.000 otrok.

Pedro Opeka je zbrane nagovoril preko videopovezave
Pedro Opeka je zbrane nagovoril preko videopovezave © Jana Lampe

Kot je še dodal Logar, Opeka mlade uči spoštovanja in skrbi za naravo, zavzema se za pogozdovanje in zaščito gozdov na Madagaskarju. V okviru humanitarne pomoči MZZ 100.000 prebivalcem Madagaskarja zagotavlja osnovno zdravstveno oskrbo, tudi obolelim s covidom, in zagotavlja prehransko varnost za otroke in najranljivejše prebivalcev času pandemije.

Nagrado "sprejemamo kot podporo našemu boju za socialno pravičnost, za ljudi, ki živijo iz dneva v dan, brez vsake bodočnosti", je dejal Opeka, ki se je preko videopovezave z Madagaskarja zahvalil za priznanje boju proti skrajni revščini. "Vsi vemo, da obstajajo milijoni ljudi, ki živijo v trpljenju. To je izziv in obenem sramota za ves svet," je poudaril.

Opeka se je zahvalil slovenski vladi in premierju Janezu Janši, "ki ste nam dali izredno humanitarno pomoč za naše revne družine", ki trpijo zaradi covida. Poudaril je, da brez socialnih pravic ne bo miru na svetu, vsi pa da si želimo miru, v Evropi in na vseh drugih kontinentih.

V pogovoru ob podelitvi nagrade v okviru BSF je sodeloval tudi generalni sekretar Caritas Internationalis Aloysius John, ki je med drugim poudaril, da je pandemija covida-19 spremenila svet. Izpostavil je pomen okrepitve in opolnomočenja lokalnih organizacij, kot je Akamasoa. Poleg pomoči tem organizacijam je po njegovem mnenju izziv tudi, kako izboljšati dostop do globalnega zdravja ter cepljenje, izpostavil je tudi pomen izobraževanja revnih.

Vloga organizacij, ki temeljijo na veri, je pomembna, vemo, kako velika organizacija je Karitas, tudi v Sloveniji je močno prisotna, zato je pomembno, da jim priznamo njihovo vlogo in jim pomagamo, je dejal John.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...