Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga (foto: Slovenski planinski muzej)
Prizor iz filma V kraljestvu Zlatoroga | (foto: Slovenski planinski muzej)

Spominjamo se, 29. avgust - V Kraljestvu zlatoroga

Spominjamo se | 29.08.2021, 12:46 Tone Gorjup

29. avgusta 1931 je bil v Ljubljani premierno prikazan prvi slovenski film V Kraljestvu zlatoroga. Ta celovečerni nemi film je dolg 107 minut, ohranjena skrajšana verzija pa traja 76 minut.

Scenarij je napisal Juš Kozak, režiral, snemal in montiral pa ga je Janko Ravnik. Med glavni igralci sta bila gornika Miha Potočnik in Joža Čop. Snemanje filma je finančno podprl trgovec Milan Kham.

Glavni pobudnik za snemanje filma je bil Turistovski klub Skala. Filmu V kraljestvu zlatoroga je že naslednje leto sledil film Triglavske strmine.

Filmski zgodovinar in režiser Milan Ljubič je ob 80. obletnico prvega prikaza filma V kraljestvu zlatoroga povedal: „Film V kraljestvu zlatoroga je imel izreden uspeh, ne samo v Sloveniji, tudi v Jugoslaviji. Igral je v Zagrebu, Beogradu, Splitu, Karlovcu… Skratka, prinesel je toliko izkupička, da so lahko Skalaši z denarjem od tega filma zgradili na Rjavi skali na Voglu planinski dom.“

 


29. avgusta 1867 je v Postojni umrl zgodovinar, pisatelj in duhovnik Peter Hícinger. Bogoslovje je končal v Ljubljani. Kot kaplan je služboval v različnih krajih. Nazadnje je bil župnik in dekan v Postojni. Poleg pesmi je objavil povest Močni baron Ravbar z dolgo brado in več let izdajal Domač koledar slovenski. Objavil je vrsto poljudnih člankov v slovenskih in nemških časopisih. V Zgodnji danici je pisal o cerkveni zgodovini. Zagovarjal je teorijo o avtohtonosti Slovencev.

Na današnji dan 1894 se je v Pazinu rodil dramatik, pripovednik in pisatelj Angelo Cerkvénik.Med mladinskimi je najodmevnejša njegova povest Ovčar Runo.

29. avgusta 1913 je v Tíšini umrl narodni buditelj, zgodovinar in duhovnik Franc Ivanoczy [ivanóci]. Imenovali so ga tudi Mojzes prekmurskih Slovencev.

Na današnji dan leta 1978 je v Ljubljani umrl zgodovinar Josip Mal iz Prétrža pri Moravčah. Napisal je Zgodovino umetnosti pri Slovencih, Hrvatih in Srbih.

Spominjamo se
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...