Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
p. Branko Cestnik (foto: Tanja Dominko)
p. Branko Cestnik | (foto: Tanja Dominko)

O močnem anticepilskem valu v času najvišje izobraženosti in informiranosti zahodnega človeka ...

Spoznanje več | 29.08.2021, 05:37 Rok Mihevc

Šolsko leto bo znova drugačno. Njegov začetek sovpada s četrtim valom epidemije, pa tudi močnim koronaskepticizmom. Na to smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, opozorili tudi s p. Brankom Cestnikom, ki je, kot pravi, v tej situaciji zmeren pesimist.

Tisti, ki učijo o znanosti, v to dvomijo

Kdor od učiteljev v Italiji ne bo imel PCT pogoja, bo suspendiran, pri nas pa učitelji celo dvomijo, da virus res obstaja. Torej, tisti ljudje, ki bi morali mlade učiti osnove znanosti, v znanost krepko dvomijo, če sklepamo po pismu prebolskega ravnatelja Petra Žureja. To pismo je eno izmed znakov, kako se ljudje upirajo cepljenju, tudi takšni ljudje, ki so na položaju, npr. ravnatelji in celo duhovniki, je povedal p. Branko Cestnik. »Ti ljudje imajo vpliv na ljudi, upravljajo z množicami in paziti morajo, kaj rečejo. Eno je zasebno mnenje, drugo pa je potem vprašanje odgovornosti do dela ljudi, ki so ti zaupani. Lahko sem kot župnik proti cepljenju, ampak, ko imam svete maše, dogodke, ki se odvijajo tudi v času epidemije, moram prevzeti odgovornost, da sem v okviru epidemioloških pravil, četudi bi sam kaj drugače naredil. Moram se držati nekih pravil, ki so dane s strani skupnosti.«

Eno je zasebno mnenje, drugo pa je potem vprašanje odgovornosti do dela ljudi, ki so ti zaupani.

Anticepilski val tudi v katoliških krogih

Zanimivo je, kako je ta anticepilski val močan, ugotavlja Cestnik. »Da bo, je bilo jasno, ker so bili v vseh epidemijah anticepilci. Ampak, da bo tako močan in da se bo to zgodilo v času najvišje izobraženosti in najboljše informiranosti zahodnega človeka, tega nismo pričakovali. Anticepilci zaroto vidijo v vseh zadevah in to preseneča. In tudi v katoliških krogih imamo take ljudi.« V anticepilcih so vzniknili prastrahovi in to kdo tudi malo uporablja, še meni naš sogovornik, ob tem pa opozori tudi na tiho in močno industrijo »new age-a«.

...in da se bo to zgodilo v času najvišje izobraženosti in najboljše informiranosti zahodnega človeka, tega nismo pričakovali.

Narava te hitro postavi na realna tla

Bodimo ponižni pred epidemijo, na vprašanje, kaj storiti pred začetkom novega šolskega leta, odgovarja p. Branko Cestnik. »Narava je močnejša od nas, narava te hitro postavi na realna tla. Epidemijo jemlji kot naravno katastrofo če je že drugače ne in zavedaj se, da imaš tudi ti možnost vpliva, da je ta katastrofa manjša. Maska ni čudežna palčka, s katero bomo rešili vso epidemijo, je pa eden od preprostih pripomočkov. Bodi ponižen, da to priznaš in bodi solidaren z drugimi. To je zelo preprosto.«

Spoznanje več
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.