Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Janko Kralj (1898–1944) (foto: Ilustrirani Slovenec, 6. 1. 1929)
Janko Kralj (1898–1944) | (foto: Ilustrirani Slovenec, 6. 1. 1929)

Spominjamo se, 18. avgust - Janko Kralj

Spominjamo se | 18.08.2021, 14:42 Tone Gorjup

Na današnji dan 1898 se je na Saksídu pri Dórnberku rodil politik, publicist in urednik Janko Kralj. Po ljudski šoli v domačem kraju in gimnaziji v Gorici, je študiral pravo v Gradcu, Zagrebu in Ljubljani ter doktoriral v Padovi.

V študentskih letih je objavljal daljše prispevke v katoliškem glasilu Zora, ki ga je nekaj let tudi urejal; objavljal je tudi v Socialni misli. Pisal je o narodnih in socialnih vprašanjih ter o idejnih nasprotjih v družbi.

Po vrnitvi v Gorico se je Janko Kralj pridružil krščanskim socialcem, urejal Goriško stražo in bil med drugim tajnik Katoliškega tiskovnega društva v Gorici.

Njegova hčerka Lučka Kralj Jerman je o njem povedala: „Ko sem se rodila, je že bil moj oče voditelj katoliške struje krščanskih socialcev, ne socialistov; tako so se sami imenovali. Na Primorskem je bila to največja mreža, ki je delovala podtalno proti fašizmu. Zato je bil tudi konfiniran na otoke Lipari in večkrat zaprt.“

Na današnji dan 1818 se je v Ljubljani rodil pesnik in pripovednik Franc Malavášič. Študiral je kirurgijo. Bil je sodelavec Novic. Pisal je pesmi in povesti.

18. avgusta leta 1905 se je na Žagi pri Tolminu rodil pisatelj Oskar Húdales. Po poklicu je bil učitelj. Pisal je predvsem pravljice in prozo za mladino. Črtice in povesti je izdal v zbirkah Gmajna in Postelja gospoda Fibriha, njegove pravljice pa so izšle v knjigi Zlati krompir. Napisal je tudi več zgodovinskih romanov, med njimi je najbolj znan Križar Lénart.

Krvavec - Plečnikova kapelica
Krvavec - Plečnikova kapelica © ARO

Na današnji dan 1929 je škof Rožman blagoslovil kapelico Matere Božje na Krvavcu. Za to priložnost se je pri novi kapelici zbralo več kot dva tisoč romarjev.

18. avgusta 1972 je v Ljubljani umrla pesnica in pisateljica Milena Móhorič. Izšli sta njeni povesti Korenove Saše učna doba ter pesniška zbirka Samotni breg. Po njeni smrti je izšla zgodovinska povest Hiša umirajočih.

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.