Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jean Marie Lustiger (foto:  © Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons)
Jean Marie Lustiger | (foto: © Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons)

Spominjamo se, 5. avgust - Jean Marie Lustiger

Spominjamo se | 05.08.2021, 14:03 Tone Gorjup

5. avgusta 2007 je v Parizu umrl kardinal Jean Marie Lustiger, Jud po rodu. Med vojno je postal katoličan, se odločil za študij teologije in postal duhovnik. Od 1980 je bil pariški nadškof in nato še kardinal.

Papež Benedikt XVI. je ob njegovi smrti zapisal, da je bil kardinal Lustiger pastir, ki je strastno iskal Boga in oznanjal evangelij. V duhovniški službi s študenti je želel ustreči željam mladih. V skupnostih, ki jih je vodil, je pomagal razvijati misijonsko prizadevanje vernikov in se posvečal obnovi vzgoje duhovnikov in laikov. Kot človek vere in dialoga, si je prizadeval za bratske odnose med kristjani in Judi.

P. Edvard Kovač, ki je bil v osemdesetih letih študentski kaplan v Parizu, je ob njegovi smrti dejal: Bolj kot študentsko življenje ga je zaznamovala judovska kultura. Vemo, da znotraj judovske kulture potekajo neprestani pogovori, debate … V teh debatah judovskih inteletualcev nikoli ne soglašajo, ampak vedno govorijo z nasprotji. V tem smislu je kardinal Lustiger pozneje tudi pridigal; vedno v smislu neke kontradikcije ali nasprotovanja. Njegov tipični slog je bil, da je začel pridigo:Na televiziji ste videli to, radio vam pravi to, časopisi o tem govorijo, jaz pa vam pravim, ravno obratno je res.“

Leta 1696 se je v Kranju rodil jezuitski pridigar Lovrenc Pogačnik. V obredniku Compéndium rituális Labacénsis je oblikoval nekaj slovenskih obrednih besedil.

5. avgusta 1879 se je v Drašičih pri Metliki rodil stiški opat Avguštin Kostelec. Med drugo svetovno vojno je odprl vrata opatije beguncem in drugim ljudem v stiski.

5. avgusta 1932 se je v Ljubljani rodila prevajalka Vlasta Pacheiner. Prevajala je iz sanskrta ter pisala študije o stari indijski književnosti in Tagóreju.

Na današnji dan 1993 je v Novem mestu umrl arheolog Tone Knez. Po študiju v Ljubljani je bil nekaj let kustos v Zavičajskem muzeju v Bihaću. Od 1958 pa je vodil arheološki oddelk Dolenjskega muzeja v Novem mestu. Raziskoval je halštatsko, keltsko in rimsko obdobje v Sloveniji. Načrtno je proučeval arheološko preteklost Novega mesta. O tem je napisal več samostojnih publikacij in razprav. V Dolenjskem muzeju je postavil stalno arheološko zbirko, ki jo je večkrat dopolnil in preuredil.

 

 

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...