Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Traktor v nagibu (foto: S. Hermann & F. Richter / Pixabay)
Traktor v nagibu | (foto: S. Hermann & F. Richter / Pixabay)

»Telo je kot guma, adrenalin je popustil, nastopil je šok, a jaz sem živ.«

Kmetijstvo | 06.08.2021, 08:10 Robert Božič

»Koliko nezgod se vsako leto zgodi na kmetijah, ki se, hvala Bogu, končajo brez objav v črnih kronikah, v resnici ne ve nihče. Ko mladi in manj mladi na delavnicah o varnosti in zdravju pri delu na kmetiji na listke napišejo kaj se jim je osebno že zgodilo ali kaj zgodilo komu od družinskih članov ali znancev, se od prebranega človeku naježijo lasje, zastane dih.«

»Delo s stroji, v gozdu, v zgradbah, z živalmi..., povsod na nas prežijo nevarnosti, a tega se moramo zavedati in ustrezno ravnati, sicer nas lahko ni več. Kot je od v povprečju 25-tih na leto ostal samo še spomin, napis na nagrobniku, bolečina žalujočih...«, lahko v enem od julijskih zapisov v rubriki »Skozi oči mladega kmeta« beremo na spletni strani Zveze slovenske podeželske mladine.

Izkušnje, ki lahko rešijo življenje

Varna vožnja s traktorjem, pa ne le zato, ker ti praviloma postajajo vse večji in močnejši, je velik izziv. Tega se zavedajo tudi mladi na podeželju, zato Zveza slovenske podeželske mladine v sodelovanju z Društvom podeželske mladine Spodnje Savinjske doline v nedeljo vabita na poligon AMZS na Vransko, kjer se bo odvijal letošnji dogodek »NeVARNO s traktorjem«.

Blaž Jelen v imenu organizatorjev obljublja, da se ne boste lahko preizkusili le v spretnostni vožnji s številnimi modeli traktorjev, ampak boste na dogodku lahko videli in tudi doživeli marsikaj zanimivega. Takega, kar vam bo prav prišlo v kočljivih situacijah, čeprav je glavni namen vsega, da bi takih kočljivih situacij bilo čimmanj.

Med drugim se bo zvrstilo:

  • zaviranje na spolzki podlagi;
  • parkiranje s priključki;
  • vzvratna vožnja s pripeto prikolico;
  • spretnostna vožnja;
  • testiranje novih tehnologij na traktorjih.

Poleg tega bo za vas pripravljenih veliko zanimivih spremljevalnih aktivnosti, ki se bodo izvajale bodisi na ali izven poligona:

  • delavnice na temo varnega dela s traktorji in priključki;
  • napake na traktorju
  • pomen dobrih pnevmatik
  • simulator vožnje
  • varno s kardansko gredjo
  • in še marsikaj.

Blaž Jelen je v našem podcastu Minute za kmetijstvo in podeželje opozoril, da so prijave še vedno mogoče, vse informacije pa dobite na spletni strani Zveze slovenske podeželske mladine.

Jaz sem živ, Hvala Bogu!

»Jutro konec avgusta. Sveže je, kot zadnje dni, a preko dneva se ozračje močno segreje. Poletja je še tu. Še nekaj dni in spet bo šola, še zadnji letnik srednje. Vsak dan vstajanje ob 5.30, avtobus ob 6.05, ob 7.15 že v razredu. A danes so še počitnice. Delovne, kot običajno vse šolske počitnice, razen par prosti dni. Jutranja rutina priprave prilasta za krave, potrebno je pohiteti preden se trava segreje. Oče nedaleč stran od kmetije že kosi in grabi travo na edinem travniku na nagibu, ki je na naši kmetiji, vsi drugi so v ravnini. Pokosi in oblikuje zgrabek prečno na nagib. Pripeljem se s traktorjem in nakladalno prikolico, oče sede na kosilnico in se odpelje domov. Začnem pobirati krmo, na koncu zgrabka izklopim priključno gred, dvignem pobiralno napravo in s traktorjem zapeljem po bregu navzdol, kot že več preteklih juter. Nenadoma pa začutim, da zadnji del traktorja začne bočno zanašati, skozi glavo mi šine, da je potrebno vklopiti diferencialno zaporo, da se hitrost vrtenja koles izenači, ne uspe mi, traktor vse bolj drsi bočno, prikolica ga poriva, konec je pomislim, pod robom travnika je namreč strmina nad regionalno cesto... Tedaj pa močan sunek, zgornja, desna stran traktorja se močno dvigne, a v naslednjem hipu treskoma pade nazaj, traktor ostane na kolesih, zadnje desno kolo je zataknjeno za vlečno oje nakladalne prikolice, vse skupaj se ustavi, motor ugasne, nastane zlovešča tišina... Ne vem kako vklopim motor traktorja, kako se pripeljem domov in zaustavim traktor..., vem samo to, da za hlevom ne morem izstopiti iz kabine traktorja, telo je neodzivno, kot guma, adrenalin je popustil, nastopil je šok, a jaz sem živ.«
(Skozi oči mladega kmeta, 18. 07. 2021, Zveza slovenske podeželske mladine)

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...