Petra StoparPetra Stopar
Oskar Dev (foto: dlib.si, Portreti slovenskih glasbenikov iz zapuščine Saše Šantla)
Oskar Dev | (foto: dlib.si, Portreti slovenskih glasbenikov iz zapuščine Saše Šantla)

Spominjamo se, 3. avgust – Oskar Dev

Spominjamo se | 03.08.2021, 08:57 Tone Gorjup

3. avgusta 1932 je v Mariboru umrl skladatelj Oskar Dev. Po poklicu je bil sodnik. Z glasbo se je srečal v novomeški gimnaziji, kjer je nanj vplival Hugolin Sattner. Pozneje se je izobraževal v Ljubljani pri Foersterju, Gerbiču in Janušovskem, glasbeni študij pa je nadaljeval tudi na Dunaju.

Zatem je bil sodnik v Škofji Loki, Kranju in Mariboru. Bil je ustanovitelj in prvi zborovodja Glasbene matice v Mariboru, pred tem je vodil Slovensko pevsko društvo na Dunaju. Napisal je vrsto samospevov (Mak, Sneguljčica, Kanglica, Ptička, Pismo ...) Harmoniziral je več kot 400 ljudskih napevov, največ koroških.

Na današnji dan 1882 se je v Medáni rodil pesnik in prevajalec Alojz Gradnik. Sodi v skupino piscev, ki jih uvrščamo med slovensko moderno in ekspresionizem.

3. avgusta 1920 se je v Zagorju rodil operni in koncertni pevec Ladko Koróšec. Leta 1941 je začel nastopati kot basist v ljubljanski Operi in kmalu postal eden glavnih solistov. Odpel je več kot 100 vlog: med drugim je bil Kécal v Prodani nevesti, Don Bártolo v Seviljskem brivcu, Štrukelj v Gorenjskem slavčku ... V Figarovi svatbi je najbolj znana tale arija, ki jo je prepeval :

Marsičesa boš tamkaj pogrešal,
kar ti tu je življenje sladilo.
Glavic deklicam več ne boš mešal,
oj, Narcisek, prelepi ti moj.

Na današnji dan 1935 je v Brežicah umrl slikar Anton Gvajc. Kot profesor risanja je služboval v Gorici in v Mariboru. Nekaj časa je bil predsednik umetniškega kluba Grohar. Slikal je portrete, cerkvene in žanrske podobe ter tihožitja in gorske krajine.

3. avgusta leta 1985 je v Ljubljani umrl geolog in paleontolog Ivan Rákovec. Raziskoval je ognjeniško delovanje, fosilne nevretenčarje in ledenodobne sesalce.

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.