Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče (foto: Izidor Šček)
kardinal Parolin v pogovoru za Radio Ognjišče

Valentan: Obisk kardinala Parolina je za Slovenijo izredno lepo priznanje

Novice | 31.08.2021, 11:35 Alen Salihović

V Slovenijo je že drugič v svojem mandatu prispel na uradni obisk državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Pietro Parolin. Na Brezjah je daroval sveto mašo ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije in v spomin na 25. obletnico obiska papeža Janeza Pavla II. Pred tem se pa se je v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije sestal tudi s premierjem Janezom Janšo.

Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, je Slovenijo obiskal leta 2016, ko se je srečal z državnim vrhom ter blagoslovil nove prostore apostolske nunciature. Tokrat kardinal Parolin v Slovenijo prihaja v sklopu predsedovanja Slovenije Evropski uniji, ob številnih bilateralnih srečanjih se bo udeležil Blejskega strateškega foruma. »Italijanski mediji, ki spremljajo obiske visokih vatikanskih predstavnikov, so zapisali, da je romanje Parolina na Brezje velikega pomena za slovenski narod,« nam je povedal rektor svetišča na Brezjah p. Robert Bahčič.

Gre za pomemben obisk Slovenije, nam je dejal cerkveni pravnik Sebastijan Valentan. »Obisk kardinala državnega tajnika Pietra Parolina je za Slovenijo izredno lepo priznanje. Gospod kardinal sicer prihaja kot vabljeni gost Blejskega strateškega foruma – osrednjega diplomatskega dogodka Republike Slovenije, kjer se naša država predstavlja zunanji politiki, hkrati pa je njegov obisk tudi pastoralne narave, saj se bo v osrednjem slovenskem romarskem svetišču srečal z našimi škofi in verniki. Gospod kardinal bo med nami kot papežev odposlanec najvišjega ranga in je v tej vlogi kot tisti, ki je glasnik miru in edinosti. To je tudi programska usmeritev Svetega sedeža, najvišjega organa Katoliške cerkve. Edinosti pa v času napetosti in bojev tudi v času zdravstvene krize, ki nas ogroža, še kako potrebujemo. Tega visokega obiska se vsi zelo veselimo – tudi župnijska občestva – in verjamemo, da bo še utrdil že sicer dobre odnose med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem,« je dejal Valentan.

Visoki vatikanski gost bo v sredo sodeloval tudi na Blejskem strateškem forumu, ki je letos posvečen prihodnosti Evrope. Kardinal bo nastopil na prvem panelu voditeljev, na katerem bodo ob Janši sodelovali predsedniki vlad Češke, Slovaške, Madžarske, Grčije in Hrvaške, pa tudi srbski predsednik in predsednik Evropskega sveta.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.