Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Kramberger obeležil kar tri prelomne jubileje (foto: Vatican News)
Nadškof Kramberger obeležil kar tri prelomne jubileje | (foto: Vatican News)

Nadškof Kramberger obeležil kar tri prelomne jubileje

Slovenija | 31.08.2021, 11:17 Alen Salihović

Upokojeni nadškof Franc Kramberger letos obeležuje kar tri prelomne jubileje, in sicer 85 let življenja, 60 let duhovniške in 40 let škofovske službe. Zahvalno sveto mašo je v nedeljo popoldne v župnijski cerkvi v Lenartu v Slovenskih goricah daroval nadškof Alojzij Cvikl. Slavljenec nadškof Kramberger je ob tej priložnosti dejal: »Kadar koli premišljujem o zahvali, se spomnim popevke z naslovom »Hvala«. Tudi sam nimam druge besede.«

"Ta trojni jubilej zaradi razmer povezanih z epidemijo, na žalost praznujemo šele sedaj in v največji skromnosti. Po drugi strani, pa se mi zdi, da je že tako prav, kajti nadškof Kramberger je skromen človek in tako obhajamo tudi ta jubilej v takšnem vzdušju. Že kot ravnatelj dijaškega semenišča in kot škof ordinarij je bil človek služenja, ki ni želel postavljati v ospredje sebe, ampak Njega, ki mu je posvetil svoje življenje, mu z vsem srcem služil in ga oznanjal. Povsod je uresničeval svoje novomašno geslo: »Gospod, mene naj vidijo, Tebe naj ljubijo«. Nadškof Franc je tudi človek poslušanja tistega notranjega glasu, ki nas na vsakem koraku vodi in nas usmerja na pravo pot. Mi pa smo poklicani, da izpolnjujemo njegovo voljo. Vse to lepo pokaže tudi njegovo škofovsko geslo: »Zgodi se tvoja volja.« Nadškof Franc z malo besedami, veliko pove. Ko spregovori, imajo njegove besede težo in duhovno globino. Je človek molitve in zaupanja v Boga," je povedal nadškof Cvikl.

Vir: Vatican News

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.