Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Narodnozabavni glasbenih Franc Mihelič je od predsednika republike Boruta Pahorja prejel medaljo za zasluge (foto: Daniel Novakovic/STA)
Narodnozabavni glasbenih Franc Mihelič je od predsednika republike Boruta Pahorja prejel medaljo za zasluge | (foto: Daniel Novakovic/STA)

Predsednik Pahor vodji ansambla Franca Miheliča vročil medaljo za zasluge

Slovenija | 30.08.2021, 17:02 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejela najstarejša slovenska revija Planinski vestnik, medaljo za zasluge pa sta prejela narodnozabavni glasbenik Franc Mihelič in zdravnik Dušan Repovš.

Revija Planinski vestnik je red za zasluge ob 125-letnici izhajanja prejela kot najstarejša slovenska revija za pomembno kulturno in strokovno vrednost. "Planinski vestnik je bil v vseh obdobjih in ob vseh premenah zanesljivo zrcalo delovanja planinske organizacije, pa tudi slovenske gorniške kulture. Je odmev vsakokratnega stanja in kažipot do vrhov narodovega doživljanja gora. Namenjen je planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem in vsem, ki jih svet zanima in bi ga radi poznali," je zapisano v utemeljitvi.

"Planinski vestnik je naš zvesti spremljevalec, kot verno zrcalo delovanja planinske organizacije in dogajanja v gorah. S privlačno vsebino, v sliki in izbrani besedi, spoštljiv do preteklosti in zazrt v prihodnost. Z veseljem ga odpremo in ponosni smo nanj," ponosno dodaja predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Odlikovanci
Odlikovanci © Daniel Novakovic/STA

Za dolgoletno ustvarjalno in poustvarjalno delo na področju narodnozabavne glasbe ter inovacije pri igranju diatonične harmonike pa je medaljo za zasluge prejel narodnozabavni glasbenik Franc Mihelič. Ta se je s svojim dolgoletnim in obširnim ustvarjalnim in poustvarjalnim opusom izvirnih melodij, poetičnih besedil in brezhibne izvedbe za vedno zapisal v zgodovino slovenske domače glasbe.

"Je ena osrednjih osebnosti narodnozabavne glasbe na Slovenskem in z vedrim nasmehom in široko raztegnjenim mehom je našel pot v srca ljubiteljev te glasbene zvrsti. Nastopal je skoraj v vseh slovenskih krajih, pa tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji, s svojo glasbo je košček domovine rad ponesel med rojake v ZDA in Kanadi. Z državnim odlikovanjem Miheliču izražamo hvaležnost za njegov pomembni prispevek k razvoju narodnozabavne glasbe doma in v tujini," so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Prejemnik medalje za zasluge je danes postal tudi zdravnik Dušan Repovš, in sicer za velike zasluge v javnem zdravstvu in preventivni medicini ter še posebej zdravstveni vzgoji. Repovš je vse svoje delovno življenje sledil načelu "bolje preprečevati kakor zdraviti" in svoja prizadevanja in ustvarjanja je usmerjal k temu plemenitemu poslanstvu. Z zdravim življenjskim slogom, pozitivnim razmišljanjem in skrbjo za lastno dobro zdravje je, kot so zapisali v utemeljitvi, spodbujal tudi druge, od najmlajših do najstarejših, k bolj zavestni in odgovornejši skrbi za zdravje in počutje.

"Z visokim državnim odlikovanjem se mu zahvaljujemo za njegove velike zasluge na področju delovanja javnega zdravstva in zdravstvene vzgoje ter posebno čuječnost, ki je spremljala njegovo delo," so zapisali v predsednikovem uradu.

Slovenija, Glasba
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...