Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Narodnozabavni glasbenih Franc Mihelič je od predsednika republike Boruta Pahorja prejel medaljo za zasluge (foto: Daniel Novakovic/STA)
Narodnozabavni glasbenih Franc Mihelič je od predsednika republike Boruta Pahorja prejel medaljo za zasluge | (foto: Daniel Novakovic/STA)

Predsednik Pahor vodji ansambla Franca Miheliča vročil medaljo za zasluge

30.08.2021, 17:02 Alen Salihović STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v predsedniški palači vročil državna odlikovanja. Red za zasluge je prejela najstarejša slovenska revija Planinski vestnik, medaljo za zasluge pa sta prejela narodnozabavni glasbenik Franc Mihelič in zdravnik Dušan Repovš.

Revija Planinski vestnik je red za zasluge ob 125-letnici izhajanja prejela kot najstarejša slovenska revija za pomembno kulturno in strokovno vrednost. "Planinski vestnik je bil v vseh obdobjih in ob vseh premenah zanesljivo zrcalo delovanja planinske organizacije, pa tudi slovenske gorniške kulture. Je odmev vsakokratnega stanja in kažipot do vrhov narodovega doživljanja gora. Namenjen je planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem in vsem, ki jih svet zanima in bi ga radi poznali," je zapisano v utemeljitvi.

"Planinski vestnik je naš zvesti spremljevalec, kot verno zrcalo delovanja planinske organizacije in dogajanja v gorah. S privlačno vsebino, v sliki in izbrani besedi, spoštljiv do preteklosti in zazrt v prihodnost. Z veseljem ga odpremo in ponosni smo nanj," ponosno dodaja predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan.

Odlikovanci
Odlikovanci © Daniel Novakovic/STA

Za dolgoletno ustvarjalno in poustvarjalno delo na področju narodnozabavne glasbe ter inovacije pri igranju diatonične harmonike pa je medaljo za zasluge prejel narodnozabavni glasbenik Franc Mihelič. Ta se je s svojim dolgoletnim in obširnim ustvarjalnim in poustvarjalnim opusom izvirnih melodij, poetičnih besedil in brezhibne izvedbe za vedno zapisal v zgodovino slovenske domače glasbe.

"Je ena osrednjih osebnosti narodnozabavne glasbe na Slovenskem in z vedrim nasmehom in široko raztegnjenim mehom je našel pot v srca ljubiteljev te glasbene zvrsti. Nastopal je skoraj v vseh slovenskih krajih, pa tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji, s svojo glasbo je košček domovine rad ponesel med rojake v ZDA in Kanadi. Z državnim odlikovanjem Miheliču izražamo hvaležnost za njegov pomembni prispevek k razvoju narodnozabavne glasbe doma in v tujini," so med drugim zapisali v utemeljitvi.

Prejemnik medalje za zasluge je danes postal tudi zdravnik Dušan Repovš, in sicer za velike zasluge v javnem zdravstvu in preventivni medicini ter še posebej zdravstveni vzgoji. Repovš je vse svoje delovno življenje sledil načelu "bolje preprečevati kakor zdraviti" in svoja prizadevanja in ustvarjanja je usmerjal k temu plemenitemu poslanstvu. Z zdravim življenjskim slogom, pozitivnim razmišljanjem in skrbjo za lastno dobro zdravje je, kot so zapisali v utemeljitvi, spodbujal tudi druge, od najmlajših do najstarejših, k bolj zavestni in odgovornejši skrbi za zdravje in počutje.

"Z visokim državnim odlikovanjem se mu zahvaljujemo za njegove velike zasluge na področju delovanja javnega zdravstva in zdravstvene vzgoje ter posebno čuječnost, ki je spremljala njegovo delo," so zapisali v predsednikovem uradu.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...