Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu (foto: Xinhua/STA)
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu | (foto: Xinhua/STA)

Bo Afganistan postal zatočišče terorističnih skupin?

Svet | 27.08.2021, 14:37 Andrej Šinko

Varnostne razmere v Afganistanu so zaskrbljujoče. Na eni strani tveganje predstavlja nekakšno brezvladje, saj talibani še niso uspeli v celoti vzpostaviti nadzora, na drugi pa skrb vzbuja tudi delovanje omenjene skupine, ki se kaže drugačna kot je napovedovala.

Teroristična dejanja so posledica stanja v Afganistanu. Talibani so soočeni s trenji znotraj države, prav tako še vedno ne nadzorujejo območja kot to želijo predstaviti. »Prepričan sem, da bodo talibani, zaradi moči, ki jo imajo, v določenem času brez dvoma vzpostavili oblast. Seveda pa bo veliko sile, pa tudi žrtev,« pojasnjuje obramboslovec dr. Vladimir Prebilič.

Napad na letališču naj bi sicer izvedla veja islamske države, ki je v sporu s talibani zaradi drugačnega odnosa do džihada. Ameriške sile so medtem deležne kritik,  da niso dovolj dobro poskrbele za varnost letališča, in da so varovanje okolice prepustile talibanom, ki so bili nasprotniki v konfliktu. Prebilič pojasnjuje, da je bil cilj ZDA v pogovorih z njimi dogovoriti, »da bodo najbolj varni ameriški državljani, ki so bili v preteklosti najbolj izpostavljeni, šteli pa so tudi največ žrtev«. Sogovornik je pojasnil, da omenjeni dogovori očitno ne veljajo vsepovsod in vedno, in dodal, da se izkazuje, da bo sistemu, ki se vzpostavlja zelo težko zaupati. Talibani namreč zdaj kažejo drugačno obnašanje, kot so ga sprva nakazovali javnosti.

Skrbi ga tudi, da bi Afganistan postal zatočišče teroristov, ki bi izvajali napade po svetu, kot je to že bila praksa v preteklosti. »Želimo si lahko le, da temu ne bo tako, ampak ta trenutek dejstva tega še ne potrjujejo.« Prebilič tudi ne verjame, da bi Združene države Amerike uspele do 31. avgusta evakuirati vse državljane zavezniških sil, zato bo nujno tudi za naprej iskati kompromise z njihov umik.

Še težja pa bo po njegovi oceni prihodnji mesec evakuacija domačinov, ki so sodelovali s tujimi silami. »To bo velik izziv, in mislim, da mnogi ti ne bodo doživeli umika, in verjeti je, da bodo podvrženi ne najbolj človeškemu ravnanju,« je dejal dr. Prebilič, ki pričakuje še bolj nasilno delovanje talibanov tudi zaradi odsotnosti vse več medijev, katerih dopisniki zapuščajo državo.

Svet, Politika, Sociala, Teme, Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...