Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu (foto: Xinhua/STA)
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu | (foto: Xinhua/STA)

Bo Afganistan postal zatočišče terorističnih skupin?

Svet | 27.08.2021, 14:37 Andrej Šinko

Varnostne razmere v Afganistanu so zaskrbljujoče. Na eni strani tveganje predstavlja nekakšno brezvladje, saj talibani še niso uspeli v celoti vzpostaviti nadzora, na drugi pa skrb vzbuja tudi delovanje omenjene skupine, ki se kaže drugačna kot je napovedovala.

Teroristična dejanja so posledica stanja v Afganistanu. Talibani so soočeni s trenji znotraj države, prav tako še vedno ne nadzorujejo območja kot to želijo predstaviti. »Prepričan sem, da bodo talibani, zaradi moči, ki jo imajo, v določenem času brez dvoma vzpostavili oblast. Seveda pa bo veliko sile, pa tudi žrtev,« pojasnjuje obramboslovec dr. Vladimir Prebilič.

Napad na letališču naj bi sicer izvedla veja islamske države, ki je v sporu s talibani zaradi drugačnega odnosa do džihada. Ameriške sile so medtem deležne kritik,  da niso dovolj dobro poskrbele za varnost letališča, in da so varovanje okolice prepustile talibanom, ki so bili nasprotniki v konfliktu. Prebilič pojasnjuje, da je bil cilj ZDA v pogovorih z njimi dogovoriti, »da bodo najbolj varni ameriški državljani, ki so bili v preteklosti najbolj izpostavljeni, šteli pa so tudi največ žrtev«. Sogovornik je pojasnil, da omenjeni dogovori očitno ne veljajo vsepovsod in vedno, in dodal, da se izkazuje, da bo sistemu, ki se vzpostavlja zelo težko zaupati. Talibani namreč zdaj kažejo drugačno obnašanje, kot so ga sprva nakazovali javnosti.

Skrbi ga tudi, da bi Afganistan postal zatočišče teroristov, ki bi izvajali napade po svetu, kot je to že bila praksa v preteklosti. »Želimo si lahko le, da temu ne bo tako, ampak ta trenutek dejstva tega še ne potrjujejo.« Prebilič tudi ne verjame, da bi Združene države Amerike uspele do 31. avgusta evakuirati vse državljane zavezniških sil, zato bo nujno tudi za naprej iskati kompromise z njihov umik.

Še težja pa bo po njegovi oceni prihodnji mesec evakuacija domačinov, ki so sodelovali s tujimi silami. »To bo velik izziv, in mislim, da mnogi ti ne bodo doživeli umika, in verjeti je, da bodo podvrženi ne najbolj človeškemu ravnanju,« je dejal dr. Prebilič, ki pričakuje še bolj nasilno delovanje talibanov tudi zaradi odsotnosti vse več medijev, katerih dopisniki zapuščajo državo.

Svet, Politika, Sociala, Teme, Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...