Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dviganje zvonov (foto: Zajem zaslona/Youtube Dravlje)
Dviganje zvonov | (foto: Zajem zaslona/Youtube Dravlje)

Župnija Dravlje ob 60-letnici delovanja župnije dobila nove zvonove

Novice | 22.08.2021, 14:50 Alen Salihović

V ponedeljek smo obhajali god svetega Roka. V cerkvah, ki so posvečene temu svetniku, so danes obhajali zunanje slovesnosti. Posebej slovesno je te dni v župniji v Dravljah, kjer so na današnjo Rokovo nedeljo obhajali tudi 60-letnico župnije. Ob 8.30 je bil še blagoslov novih zvonov in po njej sveta maša, ki jo je daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl tudi nekdanji draveljski kaplan in kasneje župnik.

»Danes vaše župnijsko občestvo obhaja 60-letnico prehojene poti. Tisto kar gradi vsako župnijsko občestvo je nedeljsko obhajanje evharistije, svete maše... Danes, ko se oziramo na 60-letno prehojeno pot se želimo Bogu iskreno zahvaliti, najprej za skupnost jezuitov, ki so vse od ustanovitve te župnije tukaj, živijo tukaj v Dravljah. Še posebej naj bo zahvala vsem, ki so bili župniki in kaplani, gotovo moram posebno zahvalo izreči prvemu župniku, patru Lojzetu Štrublju, ki je postavljal temelje in oral ledino,« je povedal.

V luči blagoslova zvonov pa je nadškof Cvikl še dejal: »Iz prakse lahko vidimo, da nekateri danes želijo zvonove utišati. Zakaj? Ker jih motijo v njihovem svetu v katerega so se zaprli. Zvonove želijo utišati, ker v njih budijo vest, da človek ni samo materialno bitje ampak, da je človek tudi veliki iskalec smisla in resnice, z drugo besedo, da je človek velik iskalec Boga.«


Zvonovi, ki so jih danes blagovolili v Dravljah so zvonovi Kristusovega učlovečenja, Marijinega vnebovzetja ter Svete družine in tudi obnovljeni zvon sv. Roka. Prav zvonovi imajo osrednje mesto na znamkah. Na priložnostni znamki sta v barvah slovenske zastave upodobljeni silhueti Rokove cerkve in »nove« cerkve Kristusovega učlovečenja – župnijski logotip – v zavetju zvona.

Levi del razglednice je črno bela zgodovinska podoba Rokovo cerkve, desni del pa je barvna fotografija Rokove cerkve iz podobne perspektive današnjega časa, ko je že stala nova cerkev Kristusovega učlovečenja (žegnanje pri svetem Roku okrog leta 1835 in današnji Rokov sejem; cerkev svetega Roka pred letom 1960, ko je bila pred cerkvijo še njiva, ob dežju pa je stala voda; in leta 1980, ko je bil pred cerkvijo elektro transformator).

Omejena izdaja priložnostnih znamk kot tudi razglednic s podobami iz naše župnije je od 21. avgusta na voljo v župnijski pisarni. Poštne znamke so izdane v dveh različicah: pokončna in položna in sicer v vrednosti »A«.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...