Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
papež Frančišek (foto: Vatican Media)
papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Pot do srečanja z Bogom je odnos s Kristusom ter z brati in sestrami

Novice | 22.08.2021, 14:17 s. Brigita Zelič

Na sončnem Trgu sv. Petra v Rimu, kjer je celo v senci več kot 30 stopinj, se je tudi danes opoldne zbralo veliko ljudi, a je iz papeževih pozdravov namenjenih raznim skupinam bilo moč razbrati, do so bili to v večini zastopniki mlajše generacije. Vsem skupaj je priporočil, naj na podlagi izkušnje dolge poti, ki so jo prehodili skupaj, pomaga v življenju hoditi po poti evangelija. Sicer pa je papež Frančišek svoj nagovor pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom namenil pomenu evharistije za naše vsakdanje življenje.

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru spomnil, da nam odlomek 6. poglavja Janezovega evangelija (Jn 6,60-69) približa odziv množice in učencev na Jezusov govor po njegovi čudežni pomnožitvi kruha. Jezus jih je namreč povabil, naj si razlagajo to znamenje in verujejo vanj, ki je pravi kruh, ki je prišel iz nebes, kruh življenja, ter jim razodel, da je kruh, ki ga bo dal, njegovo meso in kri. Te besede so ljudem zvenele ostro in nerazumljivo, tako da se je od tistega trenutka - pravi evangelij - veliko Jezusovih učencev odvrnilo od njega. Nato Jezus vpraša dvanajstere: "Ali želite tudi vi oditi?" (v. 67). Peter v imenu cele skupine potrdi odločitev ostati z njim in izpove vero vanj: "Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi trdno verujemo in vemo, da si ti Božji Sin!

Večina ostalih poslušalcev pa je zgrožena nad Jezusovo trditvijo, da je on, njegovo lastno meso, pravi kruh odrešenja, ki prinaša večno življenje. Da je treba za vstop v občestvo z Bogom, preden se začnemo držati zakonov ali izpolnjevati zapovedi, živeti resničen in konkreten odnos z njim. Sveti oče je opozoril, da Boga ne smemo iskati v sanjah in podobah veličine in moči, ampak ga moramo prepoznati v Jezusovi človeškosti in posledično v bratih in sestrah, ki jih srečujemo na poti življenja. Znova je zatrdil: »Bog je postal meso in kri: spustil se je, da bi postal človek, kot smo mi, ponižal se je do te mere, da si je nadel naše trpljenje in naš greh, ter nas prosi, naj ga iščemo ne zunaj življenja in zgodovine, ampak v odnosu s Kristusom ter z našimi brati in sestrami. Iskati ga v življenju, v zgodovini, v vsakdanjiku. In to je, bratje in sestre, pot do srečanja z Bogom: odnos s Kristusom ter z brati in sestrami.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj prosimo za milost, da bi se pustili spreobrniti Jezusovim "besedam večnega življenja". Naj nam Božja Mati Marija, ki je v mesu rodila svojega Sina Jezusa in se pridružila njegovi žrtvi, pomaga, da bomo s svojim življenjem vedno pričevali o svoji veri, je dejal.

Novice