Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dogodki v Riminiju (foto: posnetek zaslona)
Dogodki v Riminiju | (foto: posnetek zaslona)

Rimini: Tudi jaz lahko nekaj spremenim!

Svet | 20.08.2021, 13:20 Marjana Debevec

Imeti pogum reči: Jaz bom to storil! To je vodilno geslo letošnjega srečanja v Riminiju, ki se ga udeležujejo ljudje z vsega sveta. Spodbujal jih bo k sprejemanju odgovornosti in odprtosti za dialog.

Kot vedno je program srečanja bogat tudi tokrat. Po lanskem letu, ko so ga pripravili samo virtualno, se tokrat na sejem v Riminiju vrača z več kot 70 dogodki. Udeleženci bodo govorili o veri, različnih kulturah, težavah mladih, vzgoji za odgovornost in krizi demokracij. Na voljo bo tudi prostor za poglobitev teme pandemije, cepiv in zdravljenja za izkoreninjenje Covida-19. Po besedah direktorja srečanja Emmanuela Furlanija bodo v razprave vključili tudi zadnje krizne primere kot sta Afganistan in Haiti.

Osrednje sporočilo pa bo sporočilo upanja, je prepričan Furlani. Živimo namreč v času, ko mnogi to upanje izgubljajo in živijo v strahu. O tem bodo na srečanju pričevali mnogi z vsega sveta. V tej luči jim je papež Frančišek zapisal, da je sicer treba najti vire in sredstva za ponovni zagon družbe po pandemiji, vendar pa so še bolj potrebni ljudje, ki s svojim življenjem pričujejo, da je mogoče vsak dan začeti z upanjem.

Geslo srečanja namreč udeležence vabi, da prevzamejo pobudo in odgovornost za razmere, v katerih živijo. »Imeti pogum reči: jaz bom to storil, je prav nasprotno od individualizma. Gre za to, da prevzamemo odgovornost, da smo odprti za dialog in imamo tako možnost, da naše sposobnost dobro razvijemo. Prav znotraj te dinamike pa lahko razvijemo tudi razsežnost skupnosti, ki je razsežnost ustvarjanja in predvsem razsežnost odprtosti drugemu kot priložnost za osebno rast«, je poudaril Furlani.

Pri tem je odločilnega pomena vera, saj nas spodbuja, da imamo odprte oči in tako srečamo drugega. Ta drugi pa ni sovražnik, ovira, nasprotnik, ki ga je treba premagati, ampak priložnost, da se sam v polnosti uresničim, je še prepričani Furlani.

Povejmo še, da bo mogoče srečanje v Riminiju spremljati tudi preko spleta.

Svet, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.