Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
dr. Bojana Beović (foto: ARO)
dr. Bojana Beović | (foto: ARO)

Dr. Beovićeva in dr. Krek o četrtem valu epidemije in cepljenju

Slovenija | 19.08.2021, 08:54 Alen Salihović

Iz dneva v dan beležimo večje število okužb na novi koronavirus. Smo torej že v četrtem valu epidemije. Kaj to pomeni za zdravstveni sistem, kako lahko sami pripomoremo k izboljšanju epidemične slike in tudi kaj o cepivih in cepljenju ne drži, smo v tokratnem »Pogovoru o« vprašali vodjo strokovne skupine za cepljenje in predsednico Zdravniške zbornice Slovenije, infektologinjo dr. Bojano Beović in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka.

Pri nas je bilo 17. avgusta 2021 opravljenih 2228 PCR-testov, potrjenih je bilo 385 okuženih. Pozitivnih je bilo dobrih 17 odstotkov izvidov. V bolnišnicah se zdravi 57 covidnih bolnikov, od tega devet na oddelkih za intenzivno nego; trije so včeraj umrli. Novi smrtni primeri so resno opozorilo, da s cepljenjem ne bi smeli odlašati.

Dr. Milan Krek
Dr. Milan Krek © Rok Mihevc

»Kot ste videli že nekaj časa so ljudje rekli, da delam probleme, ker ni nobenega v hospitalu, zdaj upam, da so ti nejeverni Tomaži ugotovili, da sem imel prav, da se povečuje tudi število postelj. Čez dobra dva tedna napovedujem, da se bo začelo povečevati tudi število umrlih,« je povedal direktor NIJZ dr. Milan Krek.
Infektologinja dr. Bojana Beović, ki nadomešča vodjo strokovne skupine za covid-19, dr. Matejo Logar je o tem, kaj bodo predlagali vladi povedala: »Skupina ta hip ne pripravlja kakšnih posebnih novih predlogov. Z moje strani bom poudarila pomen cepljenja, da je treba apelirati na državljansko odgovornost, zelo nas skrbijo naši otroci, veliko se je govorilo o tem, kako so bili ogroženi, ker so se morali šolati na daljavi. Sedaj pokažimo, da mislimo s tem resno in zaščitimo sebe. Odrasli ljudje moramo nekaj storiti za otroke.«

Dr. Bojana Beović v studiu
Dr. Bojana Beović v studiu © ARO

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno glede na podatke o okuženih z novim koronavirusom v oranžni fazi, v rdečo pa bo predvidoma prešla konec avgusta. »Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah,« napovedujejo na Inštitutu Jožef Štefan. »Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni,« so izpostavili v poročilu in ob tem ponovno pozvali k cepljenju proti covidu-19. Kaj to pove smo vprašali dr. Beovićevo: »Velika zbolevnost pomeni veliko absolutno število tistih, ki bodo hudo bolni in bodo imeli tudi usodne posledice. To je tisto, zaradi česar na vsak način spodbujamo cepljenje, ki bo zmanjšalo število hudo bolnih.«

»Vsi kazalci kažejo, da se bo stanje poslabšalo in napovedujem cunami. Ljudje ne verjamejo, da cunami prihaja. Če se ljudje ne bodo pravilno obnašali, jih bo cunami povozil,« pa je dejal dr. Krek.





Slovenija, Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.