Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu (foto: Xinhua/STA)
Talibani na zaplenjenem vojaškem vozilu | (foto: Xinhua/STA)

Jezuita v Afganistanu: talibani imajo sezname vseh naših organizacij

| 18.08.2021, 11:58 Marjana Debevec

Talibani imajo sezname vseh katoliških organizacij, sta za agencijo AsiaNews pojasnila dva jezuita, ki sta ostala ujeta v Kabulu. Na sedež jezuitske službe za begunce bodo po njunih beseda prišli, ko bodo v celoti prevzeli nadzor nad državo.

Dva indijska jezuita, ki svojo službo opravljata v državi kot humanitarna delavca pri Jezuitski službi za begunce, sta še vedno blokirana v Afganistanu. Vodja omenjene službe p. Jerome Sequeira se vsem zahvaljuje za molitve. »Način, kako se spreminjajo razmere v državi, je nepredstavljiv: takšnega kolapsa sistema v 15 letih še nisem videl«, je dejal. Pravi, da je poskušal odleteti v Indijo, a se je bil prisiljen obrniti nazaj.

Z njim je v Afganistanu tudi p. Robert Rodrigues, ki je še vedno v osrednji regiji Afganistana. Jezuiti preko Združenih narodov iščejo načine, da bi ju varno prepeljali iz države.

V svojem pismu je p. Sequeira dodal, da se talibani trenutno ukvarjajo z okupacijo vladnih struktur. »Za zdaj še ne ogrožajo civilistov, vendar bodo prišli tudi do nas, ko bodo popolnoma prevzeli nadzor nad sistemom. Imajo sezname vseh organizacij in ljudi, ki v njih delujejo. Ponekod so že zahtevali podatke o osebju«, je povedal. Pred nekaj dnevi pa je sporočil, da želijo na vse mogoče biti blizu ljudem, ki trpijo, saj med njimi vedno bolj naraščata negotovost in napetost.

Ameriški škofje so medtem svojo vlado pozvali, naj čim prej odobri vizume 30.000 prosilcem za azil iz Afganistana. Pravice so že kratene ženskam, ki se sedaj večinoma zadržujejo po domovih, komisarka ameriške komisije za mednarodno versko svobodo Nadine Maenza pa je za Crux povedala, da je resno zaskrbljena tudi za verske manjšine v Afganistanu.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...