Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija | (foto: Pixabay)

Komu je v interesu, da šibki ljudje umrejo?

| 18.08.2021, 08:53 Marjana Debevec

V času pandemije več držav po hitrem postopku uzakonja evtanazijo. Medtem ko se po eni strani zdravstvo bori za življenja ljudi, jim takšni zakoni življenja vzamejo. Predsednik papeške akademije za življenje msgr. Vincenzo Paglia je za Vatikan Nes izrazil svojo skrb, saj se vedno bolj vrednoti samo tisto življenje, ki je mladostno in zdravo.

"Obstaja nevarnost nove oblike evgenike: tisti, ki niso rojeni zdravi, se ne smejo roditi. Vzporedno s tem gre nov pogled na zdravje in sicer, da morajo tisti, ki so rojeni in niso zdravi, umreti. To je evtanazija. Gre za nevarno miselnost, ki zastruplja sodobno kulturo.

Zato mora Cerkev nujno vsakogar spomniti, da sta krhkost in šibkost sestavni del človeške narave in celotnega stvarstva. To pa zahteva nov odnos bratstva med vsemi. Krhkost kliče po nujnosti bratstva, ker samo v bratstvu skrbimo drug za drugega. V bratstvu se medsebojno vzdržujemo. V bratstvu - spomnimo se okrožnice "Vsi smo bratje" - lahko začrtamo bolj človeško prihodnost za vse."

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...