Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Henryk Hoser (foto: Vatican News)
Henryk Hoser | (foto: Vatican News)

Umrl je papežev poslanec v Medžugorju nadškof Hoser

| 16.08.2021, 11:01 Marjana Debevec

V bolnišnici v Varšavi je v petek v starosti 78 let umrl poljski nadškof Henryk Hoser. Tri leta je v Medžugorju spremljal župnijsko skupnost in številne romarje z vsega sveta. Zanj je bila usodna okužba, ki jo je dobil ob prebolevanju covida. Pogreb bo v petek, 20. avgusta, v katedrali v Varšavi.

Poljskemu nadškofu Henryku Hoserju je papež Frančišek zaupal nalogo spremljanja župnijske skupnosti tega malega mesta v Bosni in Hercegovini ter številnih vernikov, ki romajo v Medžugorje z vsega sveta. Njegova naloga je bila torej predvsem pastoralne narave in ni vstopal v vprašanje marijanskih prikazovanj.

»Papež nas ponavadi pošilja tja, kjer živijo ljudje, kjer se zbirajo verniki v iskanju luči odrešenja in v Medžugorje prihajajo romarji z vsega sveta, da bi srečali Boga, da bi srečali Kristusa, da bi spoznal svojo mamo«, je ob svojem prihodu v Medžugorje dejal nadškof Hoser. Medžugorje nam po njegovih besedah ponuja čas in prostor božje milosti po priprošnji Blažene Device Marije, ki jo tam častijo z imenom Kraljica miru. »In svet«, je poudaril, »zelo potrebuje miru«.

Povejmo, da je nadškof Hoser pred tem opravljal številne pomembne naloge. Med drugim je bil misijonar in apostolski vizitator v Ruandi ter tajnik kongregacije za evangelizacijo narodov.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...