Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
Belin, baročna opera v treh dejanjih (foto: Kamnik.info)
Belin, baročna opera v treh dejanjih | (foto: Kamnik.info)

Spominjamo se, 27. julij - Jakob Frančišek Zupan

27.07.2021, 14:52 Tone Gorjup

Na današnji dan 1734 se v župniji Héngsberg na Zgornjem Štajerskem rodil skladatelj in organist Jakob Frančišek Zupan. Po študiju glasbe v Gradcu je že pred letom 1757 prišel v Kamnik, kjer je bil organist na Šutni in učitelj.

Več let učil na Glavarjevi zasebni šoli v Komendi. Ohranjenih je nad dvajset njegovih cerkvenih skladb. Uglasbil je prvo izvirno slovensko opero Belín; besedilo Antona Deva je bilo objavljeno v Pisanicah, notni zapis pa je izgubljen. Muzikologi ga uvrščajo v vrh cerkvene glasbe slovenskega zgodnjega klasicizma. Jakob Frančišek Zupan je umrl leta 1810 v Kamniku.

27. julija 1851 sta kaplan Andrej Einspieler in slavist Anton Janežič naznanila ustanovitev Mohorjeve družbe. Pobudo za njeno ustanovitev je dal škof Anton Martin Slomšek. Že sam jo je skušal ustanoviti leta 1845, vendar so mu takratno prošnjo zavrnili.

Na današnji dan 1942 so Italijani ustrelili pesnika in pisatelja Ivana Čampo. Po gimnaziji v Ljubljani se je vpisal na pravo, a študija ni končal. Pri pisanju sta ga zaznamovali nova romantika in nova stvarnost. Izdal je pesniški zbirki Iz belih noči in Šotor v zatišju. Pisal je tudi prozo, Mlin v grapi, in roman v verzih Ivje se iskri.

27. julija 1945 je Ministrstvo za prosveto izdalo prvi seznam prepovedanih knjig, ki se morajo izločiti iz knjižnic. Podpisal ga je minister Ferdo Kozak. Po njem so morale javne knjižnice izločiti knjige slovenskih in tujejezičnih filozofskih, socioloških, religioznih in literarnih del, ki so bile nasprotne duhu takratnega režima.

27. julija 1947 je na Dunaju umrl biolog Janez (Ivan) Régen. Velja za začetnika nove metode in smeri v eksperimentalni biologiji. Preučeval je predvsem žuželke.

Iz parlamenta in z veselice na novo mašo

Moj pogled v teh dneh je bil pester skozi fotografski objektiv. In moji motivi na njegovi drugi strani so bili povečini duhovniki in različni liturgični prizori. Obdobje konec junija in začetek ...

Skupina Rast 51 (photo: USZS) Skupina Rast 51 (photo: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...