Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Martina Čepon z dedkom (foto: osebni arhiv)
Martina Čepon z dedkom | (foto: osebni arhiv)

»Dedek je iz mene znal izvabljati kreativnost, pokazal mi je drugo plat življenja«

Pogovor o | 26.07.2021, 07:36 Rok Mihevc

Za nami je svetovni dan starih staršev in starejših, o katerih smo spregovorili v oddaji Pogovor o ... Poleg predsednice Slovenskega združenja starih staršev Metke Zevnik in Aleša ter Marinke Čerin, smo gostili tudi mlado mamico Martino Čepon, ki je opisala, kako je sama doživljala odnos s starimi starši.

Kako ste kot vnukinja doživljali ta odnos, kaj vam je pomenil?

Posebej imam v mislih ata, tako smo ga klicali. V tistem obdobju je bil bolj oče kot moj oče, pa ne v slabem smislu, ampak se mi zdi, da je iz mene znal bolj izvabljati mojo kreativnost, moje močne točke, ko so bili starši mogoče bolj usmerjeni v šolo in vsakodnevne stvari. Dedek mi je pokazal drugo plat življenja, sproščenost, ustvarjanje, kako poleg vsega tega imeti rad življenje. Velikokrat se ga spomnim, zdaj ga ni že nekaj let, ampak se mi zdi, da je še vedno nad mano, me spremlja in opogumlja za življenje. Vedno je verjel vame, dal mi je napotke, naj bom pogumna v življenju in naj počnem stvari, ki me veselilo, da me bo to najdlje pripeljalo.

Prisluhnite celotni oddaji "Pogovor o"

Papež Frančišek pravi, da v tem odnosu stari starši sanjajo preko svojih vnukov, te pa s svojo močjo te sanje izpeljejo. Ste tudi vi doživljali nekaj podobnega?

Z dedkom sva bila vedno povezana, to življenjsko energijo sem povzela po njemu. Tudo on je počel nekaj, kar ga veseli, imel je ljubezen do svojega dela, tako je tudi moja ljubezen do tega, s čimer se ukvarjam, zrasla. Se strinjam, da je neka povezava.

Starši smo usmerjeni v red in pravila, stari starši pa oblikujejo svoj odnos in oba z možem spodbujava, da čas preživljajo tudi sami.

Se vam zdi pomembnio, da se ohranja ta vez tudi zdaj, ko ste vi že mati, da imajo otroci možnost ohranjati tesno vez s svojimi starimi starši?

To se mi zdi ključna točka. Z možem prideva do situacije, ko se ne strinjaš s tastom, taščo, a zdi se mi, daj e to odnos, ki ga ne smeš usmerjati kot starš. Moraš pustiti, da imajo svoj odnos. Otroka imata svoja pravila. Ko sta pri njih, ne upoštevamo naših pravil in se mi zdi prav, da je tako. Stari starši so tudi zato, da pokažejo eno drugo plat življenja. Starši smo usmerjeni v red in pravila, stari starši pa oblikujejo svoj odnos in oba z možem spodbujava, da čas preživljajo tudi sami. To se mi zdi močna točka in pomembna stvar v življenju, h kateri jih bom vedno spodbujala.

 

Pogovor o