Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Martina Čepon z dedkom (foto: osebni arhiv)
Martina Čepon z dedkom | (foto: osebni arhiv)

»Dedek je iz mene znal izvabljati kreativnost, pokazal mi je drugo plat življenja«

Pogovor o | 26.07.2021, 07:36 Rok Mihevc

Za nami je svetovni dan starih staršev in starejših, o katerih smo spregovorili v oddaji Pogovor o ... Poleg predsednice Slovenskega združenja starih staršev Metke Zevnik in Aleša ter Marinke Čerin, smo gostili tudi mlado mamico Martino Čepon, ki je opisala, kako je sama doživljala odnos s starimi starši.

Kako ste kot vnukinja doživljali ta odnos, kaj vam je pomenil?

Posebej imam v mislih ata, tako smo ga klicali. V tistem obdobju je bil bolj oče kot moj oče, pa ne v slabem smislu, ampak se mi zdi, da je iz mene znal bolj izvabljati mojo kreativnost, moje močne točke, ko so bili starši mogoče bolj usmerjeni v šolo in vsakodnevne stvari. Dedek mi je pokazal drugo plat življenja, sproščenost, ustvarjanje, kako poleg vsega tega imeti rad življenje. Velikokrat se ga spomnim, zdaj ga ni že nekaj let, ampak se mi zdi, da je še vedno nad mano, me spremlja in opogumlja za življenje. Vedno je verjel vame, dal mi je napotke, naj bom pogumna v življenju in naj počnem stvari, ki me veselilo, da me bo to najdlje pripeljalo.

Prisluhnite celotni oddaji "Pogovor o"

Papež Frančišek pravi, da v tem odnosu stari starši sanjajo preko svojih vnukov, te pa s svojo močjo te sanje izpeljejo. Ste tudi vi doživljali nekaj podobnega?

Z dedkom sva bila vedno povezana, to življenjsko energijo sem povzela po njemu. Tudo on je počel nekaj, kar ga veseli, imel je ljubezen do svojega dela, tako je tudi moja ljubezen do tega, s čimer se ukvarjam, zrasla. Se strinjam, da je neka povezava.

Starši smo usmerjeni v red in pravila, stari starši pa oblikujejo svoj odnos in oba z možem spodbujava, da čas preživljajo tudi sami.

Se vam zdi pomembnio, da se ohranja ta vez tudi zdaj, ko ste vi že mati, da imajo otroci možnost ohranjati tesno vez s svojimi starimi starši?

To se mi zdi ključna točka. Z možem prideva do situacije, ko se ne strinjaš s tastom, taščo, a zdi se mi, daj e to odnos, ki ga ne smeš usmerjati kot starš. Moraš pustiti, da imajo svoj odnos. Otroka imata svoja pravila. Ko sta pri njih, ne upoštevamo naših pravil in se mi zdi prav, da je tako. Stari starši so tudi zato, da pokažejo eno drugo plat življenja. Starši smo usmerjeni v red in pravila, stari starši pa oblikujejo svoj odnos in oba z možem spodbujava, da čas preživljajo tudi sami. To se mi zdi močna točka in pomembna stvar v življenju, h kateri jih bom vedno spodbujala.

 

Pogovor o
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...