Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Čarodej Toni (foto: Gregor Vidmar)
Čarodej Toni | (foto: Gregor Vidmar)

Naš gost Toni Mežan, ki čara in vozi kočijo

20.07.2021, 07:09 Jure Sešek

Čarodej, blejski fijakar in lokalni politik na prvi pogled izgledajo pojmi, ki nimajo prav veliko skupnega. Pa ne drži. Vse to in še kaj je naš tokratni gost, ki nam je v soboto govoril o čarodejski umetnosti, o tem kako se je sam prvič srečal z njo in kaj imajo z njegovim navdušenjem opraviti salezijanci. Mirko Žerjav, legendarni salezijanski duhovnik in čarodej, ki je navduševal s svojimi triki, je bil morda kriv, da je v svet »čaranja« povleklo tudi našega gosta.

Pripovedoval nam je o trdem delu čarodeja, o trikih, ki zaživijo šele pred občinstvom in o časih, ki so danes drugačni od tistih, v katerih je ubiral prve korake kot čarodej. Danes mladi navdušenci najdejo odgovore na vprašanja na svetovnem spletu, včasih je moral Toni čakati na svežo številko revije Mavrica.

Prisluhnite našemu gostu v posnetku oddaje

Spreminjal se je tudi naš naravni in turistični biser Bled. Naš gost mu je zapisan od mladih let. Pred leti se je odločil aktivno stopiti v lokalno politiko in pomagati kraju in njegovim ljudem. V družini je prejel življenjsko resnico, da človeka osrečuje delo, zaupa pravim delovnim navadam, rad bi pošteno opravljal vse česar se loti.

Na Bledu
Na Bledu © Jošt Gantar

Srečali smo se ob njegovi knjigi, ob izidu katere je zapisal: "V času omejitev, ko je kulturna scena praktično zastala, sem se v mislih sprehodil skozi svoje življenje in vse to zlil na papir. Nastala je knjiga z naslovom »Čarodej Toni« in podnaslovom Avtobiografija kmečkega fanta, čarobnega umetnika in lokalnega politika. V njej opisujem svojo življenjsko pot od rojstva do danes. Nasmejali se boste ob številnih zapisanih nagajivih in zabavnih zgodbah, kot so nepredvideni dogodki na predstavah, srečanja s policisti, dogodivščine z mojimi soigralci ... Spoznali me boste tudi v drugih vlogah, saj sem nekaj prostora v knjigi namenil tudi ostalim mojim aktivnostim in dejavnostim."

© osebni arhiv

Toni Mežan v knjigi in srečanjih z ljudmi želi pustiti neizbrisno sporočilo, naj si dovolijo imeti svoje sanje. »Vanje goreče verjemite in jim sledite. S trdim in poštenim delom boste na pravi poti , da vaše sanje postanejo resničnost.«

POSNETEK ODDAJE NAŠ GOST

Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh
Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh © osebni arhiv

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Naš gost
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.