Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Čarodej Toni (foto: Gregor Vidmar)
Čarodej Toni | (foto: Gregor Vidmar)

Naš gost Toni Mežan, ki čara in vozi kočijo

Naš gost | 20.07.2021, 07:09 Jure Sešek

Čarodej, blejski fijakar in lokalni politik na prvi pogled izgledajo pojmi, ki nimajo prav veliko skupnega. Pa ne drži. Vse to in še kaj je naš tokratni gost, ki nam je v soboto govoril o čarodejski umetnosti, o tem kako se je sam prvič srečal z njo in kaj imajo z njegovim navdušenjem opraviti salezijanci. Mirko Žerjav, legendarni salezijanski duhovnik in čarodej, ki je navduševal s svojimi triki, je bil morda kriv, da je v svet »čaranja« povleklo tudi našega gosta.

Pripovedoval nam je o trdem delu čarodeja, o trikih, ki zaživijo šele pred občinstvom in o časih, ki so danes drugačni od tistih, v katerih je ubiral prve korake kot čarodej. Danes mladi navdušenci najdejo odgovore na vprašanja na svetovnem spletu, včasih je moral Toni čakati na svežo številko revije Mavrica.

Prisluhnite našemu gostu v posnetku oddaje

Spreminjal se je tudi naš naravni in turistični biser Bled. Naš gost mu je zapisan od mladih let. Pred leti se je odločil aktivno stopiti v lokalno politiko in pomagati kraju in njegovim ljudem. V družini je prejel življenjsko resnico, da človeka osrečuje delo, zaupa pravim delovnim navadam, rad bi pošteno opravljal vse česar se loti.

Na Bledu
Na Bledu © Jošt Gantar

Srečali smo se ob njegovi knjigi, ob izidu katere je zapisal: "V času omejitev, ko je kulturna scena praktično zastala, sem se v mislih sprehodil skozi svoje življenje in vse to zlil na papir. Nastala je knjiga z naslovom »Čarodej Toni« in podnaslovom Avtobiografija kmečkega fanta, čarobnega umetnika in lokalnega politika. V njej opisujem svojo življenjsko pot od rojstva do danes. Nasmejali se boste ob številnih zapisanih nagajivih in zabavnih zgodbah, kot so nepredvideni dogodki na predstavah, srečanja s policisti, dogodivščine z mojimi soigralci ... Spoznali me boste tudi v drugih vlogah, saj sem nekaj prostora v knjigi namenil tudi ostalim mojim aktivnostim in dejavnostim."

© osebni arhiv

Toni Mežan v knjigi in srečanjih z ljudmi želi pustiti neizbrisno sporočilo, naj si dovolijo imeti svoje sanje. »Vanje goreče verjemite in jim sledite. S trdim in poštenim delom boste na pravi poti , da vaše sanje postanejo resničnost.«

POSNETEK ODDAJE NAŠ GOST

Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh
Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh © osebni arhiv

Naš gost
Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja) Marija Pomagaj (photo: Romarski urad Brezja)

Na Brezjah odslej redne svete maše za bolnike z rakom

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah bo v soboto, 4. februarja, ob 16. uri sveta maša za bolnike z rakom ter njihove svojce in prijatelje. Daroval jo bo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...