Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Čarodej Toni (foto: Gregor Vidmar)
Čarodej Toni | (foto: Gregor Vidmar)

Naš gost Toni Mežan, ki čara in vozi kočijo

Naš gost | 20.07.2021, 07:09 Jure Sešek

Čarodej, blejski fijakar in lokalni politik na prvi pogled izgledajo pojmi, ki nimajo prav veliko skupnega. Pa ne drži. Vse to in še kaj je naš tokratni gost, ki nam je v soboto govoril o čarodejski umetnosti, o tem kako se je sam prvič srečal z njo in kaj imajo z njegovim navdušenjem opraviti salezijanci. Mirko Žerjav, legendarni salezijanski duhovnik in čarodej, ki je navduševal s svojimi triki, je bil morda kriv, da je v svet »čaranja« povleklo tudi našega gosta.

Pripovedoval nam je o trdem delu čarodeja, o trikih, ki zaživijo šele pred občinstvom in o časih, ki so danes drugačni od tistih, v katerih je ubiral prve korake kot čarodej. Danes mladi navdušenci najdejo odgovore na vprašanja na svetovnem spletu, včasih je moral Toni čakati na svežo številko revije Mavrica.

Prisluhnite našemu gostu v posnetku oddaje

Spreminjal se je tudi naš naravni in turistični biser Bled. Naš gost mu je zapisan od mladih let. Pred leti se je odločil aktivno stopiti v lokalno politiko in pomagati kraju in njegovim ljudem. V družini je prejel življenjsko resnico, da človeka osrečuje delo, zaupa pravim delovnim navadam, rad bi pošteno opravljal vse česar se loti.

Na Bledu
Na Bledu © Jošt Gantar

Srečali smo se ob njegovi knjigi, ob izidu katere je zapisal: "V času omejitev, ko je kulturna scena praktično zastala, sem se v mislih sprehodil skozi svoje življenje in vse to zlil na papir. Nastala je knjiga z naslovom »Čarodej Toni« in podnaslovom Avtobiografija kmečkega fanta, čarobnega umetnika in lokalnega politika. V njej opisujem svojo življenjsko pot od rojstva do danes. Nasmejali se boste ob številnih zapisanih nagajivih in zabavnih zgodbah, kot so nepredvideni dogodki na predstavah, srečanja s policisti, dogodivščine z mojimi soigralci ... Spoznali me boste tudi v drugih vlogah, saj sem nekaj prostora v knjigi namenil tudi ostalim mojim aktivnostim in dejavnostim."

© osebni arhiv

Toni Mežan v knjigi in srečanjih z ljudmi želi pustiti neizbrisno sporočilo, naj si dovolijo imeti svoje sanje. »Vanje goreče verjemite in jim sledite. S trdim in poštenim delom boste na pravi poti , da vaše sanje postanejo resničnost.«

POSNETEK ODDAJE NAŠ GOST

Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh
Toni s sinom Janom, ki stopa po njegovih čarodejskih poteh © osebni arhiv

Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.