Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Osvobojajoč človek zmore razumeti širše potrebe  (foto: Pixabay)
Osvobojajoč človek zmore razumeti širše potrebe | (foto: Pixabay)

David Cigoj: Pri razvoju zavesti gre za to, koliko sem kot posameznik sposoben spreminjati stvari v svetu na pravilen način.

Via positiva | 15.07.2021, 17:45 Nataša Ličen

Poletje je čas novih spoznanj in tudi obdobje naklonjeno novim korakom na poti osebne rasti. Kako napreduje družba? Se v njej posameznik lahko razvija ločeno? Ali ga zastoj družbe onemogoča, kljub njegovim prizadevanjem po osebnem prebujenje?

Zadnja leta sociologi ugotavljajo, da bolj kot je človek osvobojen, hitreje napreduje v osebnem razvoju.

O razvoju zavesti smo se pogovarjali z Davidom Cigojem v oddaji "Via positiva". Proces se je do sedaj odvijal precej spontano, neusmerjeno. Družboslovci ugotavljajo, da proces osvobajanja prinaša posledično tudi proces razvoja človeka. Bolj kot je človek osvobojen, bolje se lahko razvija.
Težava je v tem, da moramo vsi najprej poskrbeti zase, na osebni, individualni, kot družbeni, državni ravni. Tako prihaja do konfliktov, ki ustvarjajo neugodne pogoje in zaustavljajo tudi razvoj posameznika.

David Cigoj
David Cigoj © Nataša Ličen

Zanimiv primer je politična polarizacija v družbi, ki kot sam ugotavljam, je skorajda tiha, nevidna vojna znotraj naroda, ki povzroča blokado razvoja ljudi. Svetovna raziskava vrednot je pokazala primer v Indiji, kjer je v zadnjih nekaj letih pod oblastjo trenutnega predsednika, ki se predstavlja skoraj kot nekakšen »goru« in je zelo proti hindujski in proti muslimanski, v družbi je vzpostavil polarizacijo, napetost, kjer je tamkajšnja družba, zaradi omenjenih dejstev, na področju vrednot v zadnjih petih letih precej nazadovala. Žal. Če se še nekoliko navežem na rezultate, ki so relativno sveži, iz leta 2020, se je pokazalo, da so družbe, ki so že zelo napredne, še bolj napredovale. Tiste, ki stopicajo v ozadju, ki jih moramo razumeti, saj nekatere živijo v resnično težkih razmerah, pa kot je pokazala raziskava vrednot, ostajajo še bolj statične, oziroma še celo malo nazadujejo. Vzpostavljajo se velike razlike, ne samo na dohodkovni ravni, ampak tudi na povsem človeški, razvojni ravni. V teh težkih razmerah so predvsem muslimanske družbe in afriške.

Katoliška Cerkev je zelo odprta znanosti. Zato predlagam ravno kristjanom, da se odprejo psihološkemu razvoju, ker je to v bistvu pot k Bogu. Od parcialnosti, majhnosti, od skrbi za lastni jaz, se vse bolj odpirajmo celostnosti, objektivnosti.

Bog je absolutna modrost, je Vse, in čeprav bomo ljudje vedno ujeti v svoje telo in čute, pa se z razvojem Bogu vsaj približujemo in začnemo delovati vedno bolj ne več samo v lastno korist in svoje skupnosti, ampak v korist vsega sveta in celotne realnosti.

V tesni soodvisnosti smo, vsak posredno ali neposredno vpliva s vojimi mislimi, odločitvami in dejanji, na ostale.
V tesni soodvisnosti smo, vsak posredno ali neposredno vpliva s vojimi mislimi, odločitvami in dejanji, na ostale. © PixaBay

David Cigoj je avtor knjige Razvoj zavesti.

S tem, ko se svet globalizira, postajajo sistemi oziroma podsistemi vedno bolj povezani in eden na drugega vedno bolj vplivajo. Ko gre en sistem iz ravnovesja, vpliva to tudi na vse ostale in stvari gredo vedno bolj narobe. Vedno bolj bomo morali zato razmišljati svetovno-centrično.

Ob napredovanju zavesti začnemo gledati vedno širše, na svojo skupnost, svojo regijo, religijo, državo, in v končni fazi ljudje gledajo vedno bolj na dobro vsega sveta. Ugotavljamo soodvisnost in v tem iščemo rešitve, čim optimalnejše za ves planet.

Kaj je razvoj zavesti in zakaj bi se razvijali?
Po definiciji bi lahko rekli, da je zavest zavedanje zunanjih in notranjih procesov. Vsak človek je ujetnik svojega telesa, ima čute in določena spoznanja, znanja, ki si jih nabira tekom življenja. Na tej osnovi spremlja svoje notranje kot zunanje dogajanje. Glede na te predpostavke deluje v svetu, o tem razmišlja, o tem komunicira, te stvari artikulira in potem tudi deluje. Pri razvoju zavesti gre v veliki meri za učinkovitost v svetu, torej, koliko sem kot posameznik sposoben spreminjati stvari na pravilen način. Gre za artikuliranje, vplivanje, opisovanje in sposobnost spreminjanja.«

Procesor tega razvoja je ego, ki je nekakšen pripovedovalec zgodbe o sebi. Vsak od nas ima svoj ego, ki si skuša razlagati izkušnje, stvari, ki jih je spoznal in jih integrirati v podobo realnosti. Razumeti jih mora. To je zelo važno. Če jih ne, nam to povzroča težave, anksioznosti, celo depresije.
Še več pa v pogovoru z Davidom Cigojem, vabljeni k poslušanju: https://avdio.ognjisce.si/share/positiva_2021_07_15.mp3

Via positiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...