Alen SalihovićAlen Salihović
Kočevski rog (foto: Jože Bartolj)
Kočevski rog | (foto: Jože Bartolj)

Spominjamo se, 8. julij - Kočevski rog

Spominjamo se | 08.07.2021, 11:13 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1621 se je rodil francoski basnopisec Jean de Lafontaine. Kot klasicistični pesnik je dosegel svoj sloves z basnimi v verzih.

8. julija 1911 se je v Trstu rodil arhitekt Edo Mihevc. Arhitekturo je študiral pri Plečniku v Ljubljani. V letih 1946-1981 je predaval na arhitekturnem oddelku Tehnične fakultete. Kot arhitekt je pripadal funkcionalizmu. Uveljavil se je s poslovnimi stavbami v Ljubljani in turističnimi objekti na slovenski obali.

Leta 1924 se je na Prévaljah rodil arhitekt Ciril Zazula. Posvečal se je tudi notranji preureditvi cerkva po navodilih drugega vatikanskega cerkvenega zbora.

Na današnji dan leta 1990 je pred množičnim grobiščem domobrancev v Kočevskem Rogu potekala žalna slovesnost za zamolčane žrtve vojnih in povojnih let. Na njej se je zbralo nad trideset tisoč ljudi, med njimi svojci pobitih in redki, ki so ušli smrti. Nadškof Alojzij Šuštar je pri slovesnosti dejal: »Danes javno opravljamo simbolični krščanski pogreb domobrancev, ki so tu ali kje drugje našli svojo smrt. S tem simboličnim pogrebom in mašo zadušnico stopajo v javnost in enakopravnost v slovenskem občestvu mrtvih in živih. Krščanski pogreb, ki ga sicer nočemo nikomur vsiljevati, mašo zadušnico in molitve za mrtve pa opravljamo tudi za vse druge žrtve vojnih in povojnih let, tu v Kočevskem Rogu in drugod, za slovenske partizane, ki so padli v boju, za vse druge žrtve vojne.« Ob koncu pa je nadškof Šuštar še dejal: „Podajte se na pot sprave med živimi, na dolgo in težko pot, ki pa je edina pot v življenje!"

8. julija leta 1992 je bila Slovenija skupaj z več državami srednje in vzhodne Evrope sprejeta med članice Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...