Alen SalihovićAlen Salihović
Ignacij Knoblehar (foto: Franc Pustavrh)
Ignacij Knoblehar | (foto: Franc Pustavrh)

Spominjamo se, 6. julij - Ignacij Knoblehar

Spominjamo se | 06.07.2021, 10:51 Tone Gorjup

Na današnji dan 1535 so v Londonu usmrtili filozofa, politika Sv. Tomaža Mora. Ker ni hotel dati prisege, s katero bi priznal kralja za vrhovnega predstojnika angleške Cerkve, so ga razlastili, ga zaprli in pozneje obsodili na smrt.

6. julija 1751 je papež Benedikt XIV. na predlog cesarice Marije Terezije ukinil oglejski patriarhat. Za slovensko ozemlje, ki je spadalo pod patriarhat, pa je ustanovil nadškofijo v Gorici. Oglej je bil vsaj poldrugo tisočletje pomembno središče za naše kraje. O tem, kakšen vpliv je imel Oglej oziroma oglejski patriarhat od sedmega stoletja po Kristusu na naše kraje, je zgodovinar Rajko Bratož povedal: „Po krizi sedmega stoletja, ko nimamo nobenega podatka o vplivu Ogleja na naše ozemlje. Takrat je bil shizmatični Oglej zreduciran na Severnoitalski prostor pod Langobardi. Bizantinska Istra je bila šibka; edina izjema je celejanski enigmatični škof na Rimski sinodi. Do novega vzpona je prišlo s širjenjem Karolinške države proti vzhodu, kjer pa se je cerkenopravna vloga Ogleja, pa tudi sama funkcija cerkvenega središča - tokrat ne več v Ogleju, pač pa v Čedadu - pokazala kot nosilec cerkvenga razvoja v naslednjih stoletjih."

Na današnji dan 1819 se je v Škocjanu rodil misijonar Ignacij Knoblehar. V Kartumu je postavil veliko misijonišče in šolo za koptske otroke ter katehiste. Na potovanju po Belem Nilu je prispel do gore Logvek in tako za približno 50 milj presegel najjužnejšo točko, do katere so dotlej prišli beli raziskovalci. Slovel je kot eden najboljših poznavalcev Belega Nila. Zaradi evropskih misijonarjev, ki so umirali zaradi tropskih bolezni, je Knoblehar želel izobraziti domačine. V Evropo je poslal prvo skupino domorodnih študentov; zaradi zapletov, ki so nastali v Rimu, jim je sledil še sam, vendar je med potjo 13. aprila 1858 umrl pri avguštincih v Neaplju.

Na današnji dan 1886 se je v Trstu rodil načrtovalec in izdelovalec letal ter pilot Edvard Rusjan. Z bratom Jožetom sta izdelala šest motornih letal z imenom Eda.

6. julija 1881 je v Ljubljani umrl sodar, mehanik in organist Martin Goršič, oče orglarskega mojstra Franca Goršiča. Skoraj pol stoletja je bil organist v Trnovem.

Spominjamo se
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...