Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
Simbol olimpijskih iger (foto: Pixabay)
Simbol olimpijskih iger | (foto: Pixabay)

O uspehih na olimpijadi tudi na Radiu Ognjišče

Svet | 23.07.2021, 13:36 Andrej Šinko

Z uvodno slovesnostjo se na Japonskem uradno začenjajo 32. poletne Olimpijske igre. Na slovesnosti, ki je potekala brez gledalcev, jih je odprl cesar Naruhito. Na letošnjih igrah se bo za odličja merilo približno 11 tisoč športnikov, med njimi tudi 54 Slovencev s kar nekaj favoriti za odličja. Igre se bodo sklenile 8. avgusta.

Ene najbolj posebnih olimpijskih iger v zgodovini so se začele tako nenavadno kot bodo potekale, brez gledalcev, pred praznimi tribunami. Na osrednjem stadionu, ki sprejme približno 70 tisoč ljudi, se je slavnostnega odprtja sicer udeležilo približno 1000 povabljenih gostov, med njimi francoski predsednik Emanuel Macron, prva dama ZDA Jill Biden, pa tudi slovenska ministrica za šport Simona Kustec. Slovensko zastavo na odprtju sta nosila Eva Terčelj in Bojan Tokić.

Glede na pretekle uspehe slovenskih športnikov so pričakovanje glede medalj zelo velika. »Ogromno pričakujemo od naše Janje Garnbret v plezanju, naših kolesarjev, fantastičnega metalca diska Kristjana Čeha, pa morda še kdo lahko preseneti, kakšen judoist ali jadralec,« pravi športni komentator Andrej Stare.

Kolesarje Primoža Rogliča, Tadeja Pogačarja, Jana Polanca in Jana Tratnika čaka cestna dirka že jutri. Trener naših Andrej Hauptman je povedal: »Ne glede na to, da našim zelo zahtevna proga ustreza in da si takih prog ne želi veliko kolesarjev, je še vedno dovolj takih, ki so lahko povsem pri vrhu. Videli smo lahko, da so nekateri v formi, prepričan sem, da se je veliko tekmovalcev dobro pripravilo brez dirk, tako da res ne morem ničesar obljubljati.« Veliko zanimanja bo požel tudi nastop slovenskih košarkarjev, ki bodo v ponedeljek v skupinskem delu igrali z Argentinci, v četrtek 29. julija, z Japonci, v nedeljo, 1. avgusta, pa še s Španci. Košarkar Zoran Dragić je pred prvo tekmo dejal: »Prvič smo na olimpijskih igrah, za nas je vse to novo, ampak vemo, da smo tukaj zato, da se uvrstimo čim višje in zdaj smo popolnoma osredotočeni le še na prvo tekmo.«

Neposredne prenose boste lahko spremljali na drugem programu Televizije Slovenija, o uspehih pa vas bomo obveščali tudi v informativnem programu in v športu na Radiu Ognjišče.


Na Olimpijskih igra so od začetka julija zabeležili 106 primerov okužbe z novim koronavirusom, na dan odprtja je bilo potrjenih 19 primerov, kar je največji dnevni porast, kar nekaj športnikov pa je zaradi okužbe že ostalo brez nastopov.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...