Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenija, zapojmo ti! (foto: Zedinjena Slovenija)
Slovenija, zapojmo ti! | (foto: Zedinjena Slovenija)

VIDEO: Slovenci v Argentini ob 30-letnici Slovenije

Slovenci po svetu | 19.07.2021, 08:30 Matjaž Merljak

Naši rojaki v Argentini, združeni v krovno društvo Zedinjena Slovenija, so pripravili video posnetek: “Slovenija, zapojmo ti!” Nastal je ob 30-letnici samostojnosti Republike Slovenije.

Pandemija novega koronavirusa je izredni čas, ki je ohromil ves svet. Pandemiji pa ni uspelo ustaviti  slovenske zavesti in veselja ob pomembni obletnici Slovenije, pišejo iz Argentine in dodajajo: "Slovenci živimo v deželi pod Južnim križem že več kot sto let. Kot zadnji od treh večjih migracijskih valov so v gostoljubno Argentino prispeli begunci, ki so svojo predrago domovino Slovenijo morali zapustiti po drugi svetovni vojni. Tu so ustvarili aktivno slovensko skupnost, ki že več kot sedem desetletij ohranja slovenstvo, goji slovenski jezik in kulturo. Tu so nastala številna slovenska društva in organizacije, slovenske šole, pevski zbori, gledališke, folklorne in športne skupine. Slovensko življenje poteka v naših dragih slovenskih domovih, združenih pod okriljem krovne organizacije Zedinjene Slovenije."

V posnetku prikazujejo življenje slovenske skupnosti skozi desetletja. V spomin vsem, ki so jo ustvarjali in v poklon Sloveniji, naši skupni domovini.

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...

O avtorju