Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Danijel Halas (foto: )
Danijel Halas | (foto: )

Bo Murska sobota kmalu dobila svojega prvega blaženega?

Cerkev na Slovenskem | 16.07.2021, 10:00 Marjana Debevec

Škof Peter Štumpf je v sredo obiskal Kongregacijo za zadeve svetnikov v Rimu, kjer se je s prefektom kardinalom Marcellom Semeraro pogovarjal o poteku postopka za priznanje mučeništva Božjega služabnika Danijela Halása.

Za priznanje mučeništva je potrebno preiskati zunanje okoliščine, ki pa v primeru Božjega služabnika Danijela Halasa še niso znane. Ni namreč še jasno, kdo ga je ubil, je za naš radio povedal škof Peter Štumpf. »Halasova nasilna smrt je še zavita v skrivnost. Ljudje, ki so vedeli, kdo ga je ubil in zakaj ga je ubil, pa tega zaradi osebne koristi ali pa strahu pred komunisti, niso upali nikomur povedati, so pomrli. Čeprav sedaj živijo njihovi potomci, pa to mogoče tudi vedo in ne povejo tudi zaradi koristi ali iz strahu, pa so že sekundarni vir, ki pa nima sedaj posebne vrednosti.«

Škof Peter Štumpf na obisku na Kongregaciji za zadeve svetnikov
Škof Peter Štumpf na obisku na Kongregaciji za zadeve svetnikov © Škofija Murska sobota

Po škofovih besedah je treba poiskati dokumente o omenjenih dogodkih, če seveda obstajajo, saj se v luči strokovne in moralne gotovosti ne sme ničesar prepuščati lastnim sodbam ali domnevam. »Pri svetosti namreč ne more in ne sme biti dvoumnosti.«

Zlasti me je razveselilo kardinalovo zagotovilo, da je Halasova svetost iz dokumentov in pozicije, ki je na razpolago kongregaciji, zelo dobro izpričana; da torej ni nobenega dvoma o njegovi svetosti.

Je pa murskosoboški škof prefektu kongregacije za zadeve svetnikov prenesel željo vernikov in mu povedal o njihovi molitvi, da bi kmalu dobili svojega blaženega. Kardinal je škofu obljubil svojo duhovno in strokovno bližino v tem procesu. »Zlasti me je razveselilo kardinalovo zagotovilo, da je Halasova svetost iz dokumentov in pozicije, ki je na razpolago kongregaciji, zelo dobro izpričana; da torej ni nobenega dvoma o njegovi svetosti,« je za naš radio še pojasnil škof Štumpf, ki nas vabi k vztrajni molitvi za Halasovo beatifikacijo.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.