Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Manca HribarManca Hribar
Madžarski predsednik vlade Viktor Orban (foto: Rok Mihevc)
Madžarski predsednik vlade Viktor Orban | (foto: Rok Mihevc)

Bo Bruselj uspel prisiliti Madžarsko k vsiljevanju LGBT ideologije v šolah?

Evropska Unija | 15.07.2021, 14:37 Marjana Debevec

Evropska komisija je sprožila pravni postopek proti Madžarski, ker naj bi kršila temeljne pravice oseb LGBTIQ. Postopek se nanaša na nedavno sprejeti zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin, s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Predsednica Evropske komisija Ursula von der Layen je zatrdila, da Evropa nikoli ne bo dovolila stigmatizacije delov naše družbe. Pa omenjeni zakon res krši pravice in stigmatizira? Peter Merše s portala Domovina.je je za naš radio pojasnil: »Zakon otroke samo brani pred vdorom ideologije, nič pa ne govori o istospolno usmerjenih. Tu gre za mentalno telovadbo, ki govori o pravicah LGBT kot o človekovih pravicah, pri čemer je treba tudi jasno povedati, da imajo na Madžarskem tudi istospolno usmerjene osebe enake pravice kot vsi ostali, s to razliko, da institutov niso prilagodili njihovim željam, kakršne trenutno imajo in se hitro spreminjajo.

Istospolni lahko registrirajo svoje skupnosti, na Madžarskem imate gejevske bare in zabave, nihče jih ne preganja. Poglejmo pa Španijo, ki na drugi strani sprejema zakone v drugo smer. 12 letnikom želi omogočiti spremembno spola, 16 letnikom pa bo to omogočila celo vseh omejitev, celo brez soglasja staršev in zdravniškega potrdila.«

Peter Merše, komentator na portalu Domovina.je
Peter Merše, komentator na portalu Domovina.je © Osebni arhiv

Predsednik madžarske vlade Viktor Orban je že pred tem pojasnil, da Evropski uniji ne bo uspelo prepričati Madžarske, naj opusti nov zakon. Komisija je zaradi domnevnih kršitev temeljnih pravic oseb LGBTIQ danes sprožila postopek tudi proti Poljski.

Evropska Unija
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...