Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka | (foto: Izidor Šček)

"Hvala vladi in Slovencem."

Svet | 13.07.2021, 08:23 Rok Mihevc

Slovenska karitas je z Ministrstvom za zunanje zadeve podpisala sporazum o strateškem partnerstvu na področju mednarodne humanitarne pomoči za obdobje do oktobra 2023. Za prvi nujni odziv preko tega partnerstva, ki ga je Karitas začela izvajati v juliju 2021 v sodelovanju z misijonarjem Pedrom Opeko na Madagaskarju, je vlada za človekoljubno pomoč najrevnejšim namenila 120.000€.

»Zelo sem vesel, da je slovenska Vlada slišala naš glas in je odprta za pomoč drugim državam v stiski in v potrebi, posebno v Afriki, kjer deluje več slovenskih misijonarjev. Zahvaljujem se slovenski Vladi za to humanitarno pomoč, ki jo nudi revnim družinam na Madagaskarju, ki jih je pandemija Covid-19 še bolj porinila na rob družbe in poslabšala njihovo stanje. Hvala tudi vsem Slovencem, ki nam pomagajo,« je dejal misijonar Pedro Opeka ob tej pomoči iz Slovenije.

Peter Opeka v Akamasoi
Peter Opeka v Akamasoi © Izidor Šček

POMOČ SLOVENIJE

Na Madagaskarju 75% prebivalcev živi v skrajni revščini, ki jo poglabljajo podnebne spremembe in epidemija, posledično vsak drugi otrok zaostaja v rasti zaradi podhranjenosti. 58% prebivalcev nima dostopa do pitne vode, primanjkuje tudi zdravstvenih kapacitet zaradi česar ljudje vsakodnevno umirajo.

V projektu »Humanitarna pomoč za boljše zdravje revnih na Madagaskarju«, podprtem s strani ministrstva za zunanje zadeve, se bodo na območjih s skupaj 100.000 prebivalci 3 mesece zagotavljale možnost osnovne zdravstvene oskrbe, tudi obolelim s COVID-19, izboljšale možnosti za higieno in preprečevanje širjenja COVID-19 in drugih bolezni ter prehranska varnost za otroke in najranljivejše prebivalce.

Ob tem bo plačilo za delo prejemalo 37 zdravstvenih delavcev v 6 zdravstvenih ustanovah v združenju Akamasoa, kupila se bodo zdravila, potrebna oprema in zaščitna sredstva pred COVID-19. Razdeljenih bo 25.000 kosov mila. Nameščeni bosta 2 cisterni za vodo k šoli v Andralanitra za potrebe šole in družin v okolici. 10.000 učencev iz 6 osnovnih šol v centrih Akamasoa ter revne družine in starejši, bodo prejeli dnevne obroke hrane. 1.500 revnih družin bo prejelo tudi odeje, ker so noči v tem obdobju zelo hladne, kar povzroča bolezni dihal. 

 

Več na spletni strani Slovenske karitas.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.