Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Summerjob (foto: FB Summerjob)
Summerjob | (foto: FB Summerjob)

Ko mladi izstopijo iz cone udobja

Slovenija | 12.07.2021, 13:02 Marjana Debevec

Počitniški čas vedno več otrok in mladih preživlja na duhovnih tednih, delovnih taborih in drugih oblikah druženja. Med najbolj znanimi in uveljavljenimi pri nas so oratoriji in tedni Eden, pa tudi prostovoljni delovni tabori.

Zaupam, zato si upam - Kraljica Estera, je geslo letošnjega oratorija, ki na Rakovniku že vrsto let poteka kar štiri tedne. »Res to zaupanje – v teh časih mislim, da je to zelo pomembno. Otroci so polni zaupanja, veliko bolj kot mi starejši. In potem pa tudi poguma, korajže, kar pri njih ne manjka,« je sporočilo teh tednov povzel kaplan na Rakovniku Janez Suhoveršnik. Salezijanci skupaj z animatorji vsak teden sprejmejo skoraj 200 otrok. Ob tem ko prisluhnejo zgodbi o Esteri, vsaka od skupin pripravi tudi adoracijo. »Posebnost oratorija je, da vsak teden nudimo sveto spoved in pa tudi adoracijo. Pomeni, da vsaka skupina pride za pol ure v cerkev in ima to dvoje, potem pa vmes še pojejo, molijo. No in kakšna skupina so dejali, da so zelo mirni bili v tem delu in zato so adoracijo ali pa to, da so bili pred Jezusom kar malo podaljšali.«

Oratorij na Rakovniku
Oratorij na Rakovniku © Oratorij Rakovnik

Da lahko takšni tedni uspejo, so zaslužni številni mladi animatorji. Vedno več mladih pa se v zadnjem času odloča tudi za fizično delo in pomoč ljudem v stiski. Med že tradicionalnimi projekti je Summerjob – ali prostovojlno poletno delo, ki ga pripravljajo mladi iz Gibanja fokolarov. V sodelovanju z lokalno Karitas pridejo v stik z ljudmi, ki nujno potrebujejo pomoč pri delu na vrtu ali obnovi hiš. »Ker gre za delo, ki je specifično – gre za obrtniška dela, gre za urejanje okolice, velikokrat predvsem fantje, ki se drugje ne najdejo v takšni meri tu zažarijo, ko lahko te svoje spretnosti res ponudijo v dar bližnjemu, tistemu, ki živi v razmerah, ki so nam pogosto skrite. Hkrati pa mladi, ki so celo poletje razkropljeni po različnih taborih kot animatorji, izpostavljajo, kako dragoceno jim je, da lahko tokrat kot skupina pristopijo na takšen zelo, zelo konkreten način, da vidijo konkretne rezultate in da se tudi naučijo kakšnih novih spretnosti in se tudi zato potem lažje lotijo kakšnih takšnih del, ko se tabor zaključi,« je za naš radio povedala nekdanja koordinatorka projekta, zdaj udeleženka, Tina Šlajpah.

Summerjob
Summerjob © FB Summerjob

Dva takšna Summerjoba so letos že izpeljali na Dolenjskem, naslednji bo od 15. do 20. avgusta v Planini.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.