Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveti Miklavž (foto: Župnija Slivnica pri Celju)
Sveti Miklavž | (foto: Župnija Slivnica pri Celju)

Dve 400-letnici v župniji Slivnica pri Celju

Cerkev na Slovenskem | 12.07.2021, 10:04 Rok Mihevc

Mesec julij je bil za Župnijo Slivnica pri Celju prazničen, saj sta dve podružni cerkvi praznovali visoko obletnico – 400 let posvečenja. Gre za cerkev sv. Miklavža v Bukovju in cerkev sv. Urbana v Gorici pri Slivnici, ki sta tudi med starejšimi cerkvami v župniji in občini.

Sveti Miklavž

Podružna cerkev sv. Miklavža stoji v dolini pod cerkvijo sv. Helene in je bila v romanskem slogu grajena pred letom 1621. Posvetitev je potekala 5. julija 1621. Cerkev v dolžino meri 14 metrov, v širino 6,2 metra, prav toliko tudi v višino. Glavni oltar je posvečen sv. Miklavžu; na njegovi levi strani je kip sv. Petra, na desni pa kip sv. Pavla. Desni stranski oltar je posvečen sv. Apoloniji, na straneh pa sta kipa sv. Lucije in sv. Uršule. Levi stranski oltar je posvečen sv. Jožefu, obdajata pa ga kipa sv. Antona puščavnika in sv. Martina. V apsidi je kip sv. Florijana, patrona proti požarom in poplavam.

 

Sveti Miklavž
Sveti Miklavž © Župnija Slivnica pri Celju

Sveti Urban

Podružnična cerkev sv. Urbana v Gorici pri Slivnici je bila grajena pred letom 1621, in sicer v romanskem slogu. 6. julija 1621 jo je posvetil "prevzvišeni škof" Frančišek Capricosmus. V dolžino meri 16 metrov, v širino pet, notranja višina pa je šest metrov. Zvonik je visok 28 metrov. Leta 1898 je bila cerkvi na južni strani prizidana še zakristija.

Glavni oltar je posvečen papežu sv. Urbanu; na njegovi levi je kip sv. Gregorja, na desni pa kip sv. Jakoba. V apsidi oltarja je kip Rožnovenske Matere Božje. Desni stranski oltar je posvečen Brezmadežni Devici Mariji, na straneh pa sta kipa sv. Barbare in sv. Jederti. V apsidi je slika sv. Uršule. Levi stranski oltar je posvečen sv. Valentinu, na vsaki starani pa sta kipa sv. Roka in sv. Frančiška. V apsidi pa slika sv. Treh Kraljev.

V cerkvi, ki danes služi kot podružna, redne maše potekajo petkrat tedensko, skozi leto pa se v njej zvrsti tudi kupica krstov in porok. Ima tudi lastni cerkveni pevski zbor.

Sveti Urban
Sveti Urban © Župnija Slivnica pri Celju

Vir: Župnija Slivnica pri Celju

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...