Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Simbol parade ponosa (foto: Pixabay)
Simbol parade ponosa | (foto: Pixabay)

AVDIO: Zavajajoča razprava o madžarskem zakonu v evropskem parlamentu

Novice | 08.07.2021, 13:38 Marjana Debevec

Na Madžarskem danes stopa v veljavo zakon za zaščito otrok pred vdorom LGBT ideologije v šole. Medtem ko pri naših sosedih poudarjajo, da imajo starši pravico do vzgoje svojih otrok, pa omenjeni zakon po oceni Evropske komisije diskriminira ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti.

Madžarski parlament je zakon, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje ideologije LGBTIQ in s katerim bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola, sprejel sredi junija. To je v EU sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Včeraj je o njem razpravljal tudi Evropski parlament.

»Predvsem bi izpostavil to izrazito sovraštvo, ki ga je bilo čutiti s strani nekaterih poslancev posebej do predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. Tukaj bi težko govoril o nekem političnem tekmovanju, ampak res neko besno sovraštvo. Druga zadeva je recimo neka raven demagogije. Namreč njegovi nasprotniki za ta zakon pravijo, da enači homoseksualce s pedofili, kar nikakor ne drži. Zakon samo brani otroke pred vdorom ideologije, ničesar pa ne govori o istospolno usmerjenih,« je za naš radio poudaril Peter Merše, ki je spremljal razpravo v evropskem parlamentu. Pogovoru z njim lahko prisluhnete v večernem Mozaiklu dneva.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je znova zapretila z ukrepanjem. Poudarila je, da bo komisija za zavarovanje temeljnih vrednot unije uporabila vse vzvode.

Pozablja pa se, koliko je Madžarska naredila za družine in spodbujanje rodnosti: od brezplačnih poletnih taborov in otroških programov do skoraj brezplačnih jasli in vrtcev. Kdor ima tri otroke, ne plača dohodnine, starševski dodatek je višji od prej prejete plače. Poleg tega po vsej državi gradijo ali obnavljajo na stotine igrišč. Rodnost se je z 1,23 v letu 2011 povečala na 1,56 leta 2020. Hkrati je število razvez in splavov doseglo zgodovinske najnižje vrednosti, število porok pa se je povečalo.

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...