Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Spominsko obeležje - križ pred cerkvijo (foto: Tiskovni urad SŠK)
Spominsko obeležje - križ pred cerkvijo | (foto: Tiskovni urad SŠK)

Nadškof Zore blagoslovil križ v spomin na prvo mašo za slovenske vojake; Premier Janša: Molitev je pomagala

04.07.2021, 14:20 Alen Salihović

Pred župnijsko cerkvijo v Ivančni Gorici so danes odkrili obeležje v spomin na prvo mašo za slovenske vojake, ki jo je v času osamosvojitvene vojne nedaleč stran vodil poznejši vojaški vikar Jože Plut. Ob tem je slavnostni govornik, premier Janez Janša ocenil, da je bila maša odraz dobrega, kakor so bili dobri tudi nameni Slovenije ob osamosvajanju. Obeležje, ki sta ga postavili Občina Ivančna Gorica in Slovenska vojska, je blagoslovil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

V pridigi je dejal, če Boga ni v srcu, potem ga ni nikjer. Nebo ostaja prazno, zemlja nevarna in ljudje nesrečni in obupani in to so pred 30-iti leti z željo, da bi imeli sveto mašo začutili tudi vojaki. Mašo je za njih daroval duhovnik Jože Plut. »Najbrž je bila ta sveta maša za marsikoga od navzočih najgloblje doživeta sveta maša. Pri tej maši niso bili zato, da bi izpolnili »nedeljsko dolžnost« in tudi ne, da bi izpolnili cerkveno zapoved. Pri tej maši niso bili zato, da bi pomirili svojo vest. Pri tej maši so bili zato, ker so potrebovali dotik nekoga, ki je večji od vsega, večji tudi od naše smrti. Morda sicer ne ravno z njegovimi besedami, vsekakor pa z nekim notranjim uvidom so takrat možje doživljali Jezusovo spodbudo, ki jo je dal apostolom po zadnji večerji, ko jim je dejal: »To sem vam povedal, da bi imeli mir v meni. Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal« (Jn 16,33).«

Znamenje te Božje zmage nad svetom je po besedah nadškofa Zoreta prav križ. »To je protislovno znamenje. Križ je naravnost pregovorno postal simbol trpljenja, preizkušnje, stiske. Obenem pa je za tiste, ki verujejo, znamenje odrešenja in zmage. Na križu je namreč Kristus ohranil najvišje dostojanstvo,« je povedal nadškof.

Sveti maši je pred cerkvijo svetega Jožefa sledilo odkritje in blagoslov spominskega obeležja, križa, slavnostni govornik je bil predsednik vlade Janez Janša. Dejal je, da imamo Slovenci za seboj burno zgodovino. »V tej zgodovini nismo nikoli nikogar napadli. Največje zlo smo prizadejali sami sebi in te rane še vedno zdravimo,« je povedal premier.

»Takrat ni šlo le za to ali bomo preživeli kot država, ampak ali bomo preživeli kot ljudje. In ta molitev je pomagala. Takrat smo Slovenci naredili korake, s katerimi smo želeli dobro, nismo pa ob tem želeli nič slabega nikomur drugemu,« je še dejal v nagovoru premier in dodal: »V zadnjih 30 letih je Slovenija ravnala v tej smeri. Da smo poizkušali delati dobro zase in za druge. Tudi takrat, ko nam je bila na ramena naložena odgovornost formalne skrbi za druge narode, s katerimi danes delimo naša življenja znotraj EU.«

»Pravijo, da je Bog dvakrat še posebej pozorno pogledal na nas. Enkrat, ko smo pred 30 leti naredili dejanje, pri katerem, razen s strani naših rojakov po svetu, ni bilo nobene podpore in smo si to podporo morali zagotoviti z lastnimi dejanji in s  tem, da so tisti, ki so prišli sem, na lastne oči videli, kaj je resnica in kaj propaganda in to, kar se je dogajalo takrat po celotni Sloveniji, vključno z molitvami po cerkvah, enotah TO, je bilo nekaj, kar je izhajalo iz naše biti, identitete,« je dejal predsednik vlade. Dodal je še, da je Bog na nas gledal dobrohotno tudi, ko je delil naravne lepote.

»Ko smo pred 30 leti razglasili samostojno Slovenijo, je bila v programu od samega začetka predvidena simbolična blagoslovitev slovenske lipe. Nadškof Alojzij Šuštar je to opravil z izbranimi besedami, nekdo pa je namerno izključil mikrofon, in Slovenija tega blagoslova ni slišala, zato ga je bilo treba ponoviti v molitvah pp cerkvah, enotah, ki so branile Slovenijo in vsak pri sebi. Po 30 letih smo to napako nekoliko popravili in iskrena hvala nadškofu Stanislavu Zoretu, da je Slovenijo po 30 letih blagoslovil tako, da smo ga vsi slišali, da smo se zavedali, da je ta blagoslov namenjen vem, ne glede na politično prepričanje, mnenje o preteklosti in prihodnosti, veroizpoved, da gre za blagoslov nečesa, kar razumemo pod besedo dober namen,« je dejal predsednik vlade.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...